Search

Αφιέρωμα στην 160η επέτειο από την γέννησή του Κωστή Παλαμά: Παρουσίαση του έργου  «Οπερατόριο Κωστής Παλαμάς» του συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη

“Κάλλιο φυτρῶστε, ἀγκριαγκαθιές, καὶ κάλλιο οὐρλιάστε, λύκοι, κάλλιο φουσκῶστε, πόταμοι καὶ κάλλιο ἀνοῖχτε τάφοι,
καί, δυναμίτη, βρόντηξε καὶ σιγοστάλαξε αἷμα,
παρὰ σὲ πύργους ἄρχοντας καὶ σὲ ναοὺς τὸ Ψέμμα.

Τῶν πρωτογέννητων καιρῶν ἡ πλάση μὲ τ ̓ ἀγρίμια
ξανάρχεται. Καλῶς νὰ ̔ρθῆ. Γκρεμίζω τὴν ἀσκήμια.”

Κωστής Παλαμάς, (ο Γκρεμιστής)

Διώνη Αγγελοπούλου

Με άξονα δημιουργίας το έργο του Κωστή Παλαμά και με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου μας ποιητή, ο διεθνούς φήμης δημιουργός Αλέξανδρος Χάχαλης, παρουσίασε το έργο του, «Οπερατόριο Κωστής Παλαμάς», το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις» του Πολιτιστικού Οργανισμός «Απολλώνειος Ναός» στην Κυψέλη.

Τζένη Δριβάλα

Ο «Απόλλωνος Ναός» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ως αποστολή έχει την παραγωγή οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών έργων, συναυλιών και επιστημονικών συνεδρίων, εστιασμένων στον Διαχρονικό Ελληνικό Πολιτισμό.

Μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου ποιητού, ολόκληρος ο 6ος λόγος από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου (συμπληρώνονται φέτος 120 χρόνια από τότε που τον έγραψε), καθώς και το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Παλαμάς», συνθέτουν τη δημιουργία τού Αλέξανδρου Χάχαλη, που καθίσταται άκρως επίκαιρη – λόγω συγκυρίας – για τον Ελληνισμό και τον Άνθρωπο.

Νίκος Τσουλιάτος

Η προσωπικότητα και το μέχρι σήμερα έργο τού συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη προβάλλεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ποικιλοτρόπως και με ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό, σε συνδυασμό με το έργο τού μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, το οποίο αποδεικνύεται στην εποχή μας άκρως επίκαιρο, προβλήθηκαν σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψίστης σημασίας.

Ο Αλέξανδρος Χάχαλης γεννήθηκε στην Πάτρα, ενώ σπούδασε, έδρασε και διακρίθηκε επί 21 χρόνια στη Νέα Υόρκη, στο χώρο τού θεάτρου και της μουσικής.

Όλγα Παπά

Το έργο εκτελέστηκε μουσικά από σημαντικούς καλλιτέχνες, καθώς μαζί με τον Αλέξανδρο Χάχαλη, βρέθηκαν επί σκηνής οι:

Τζένη Δριβάλα – υψίφωνος
Αγάπη Παπαμήτσου – υψίφωνος
Θοδωρής Μπιράκος – βαρύτονος, τρομπέτα Γαβριήλ Αντωνέλος – βαθύφωνος
Όλγα Παπά – απαγγελία
Κώστας Γιαλίνης – απαγγελία
Κώστας Κατσιφέρης – βιόλα
Νίκος Τουλιάτος – κρουστά
Διώνη Αγγελοπούλου – ηθοποιός

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close