Search

Υπερσιβηρικός: Ένα ταξίδι … εμπειρία ζωής

Αν είστε λάτρεις των ταξιδιών με τρένο, τότε υπάρχει ένα ταξίδι μύθος, που δεν είναι άλλο από τον Υπερσιβηρικό! Η διαδρομή ξεκινάει από τη Μόσχα και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ. Χρειάζονται μόλις επτά ημέρες γι’ αυτή τη διαδρομή των 9.000χλμ και ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος διασχίζει 8 ζώνες ώρας!

Εκτείνεται στα εδάφη δύο ηπείρων, της Ευρώπης και της Ασίας και περνάει από 87 πόλεις, εκ των οποίων οι πέντε πιο γνωστές είναι η Μόσχα, το Πέρμ, η Αικατερινούπολη, το Όμσκ και το Νοβοσιμπίρσκ. Παράλληλα, διασχίζει 16 μεγάλα ποτάμια και συνεχίζει τη διαδρομή του δίπλα στη Βαïκάλη, τη βαθύτερη λίμνη του κόσμου (βάθος 1637μέτρα), αλλά και τη μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού νερού στο πλανήτη.

Η κόκκινη διαδρομή του Υπερσιβηρικού (Μόσχα-Βλαδιβοστόκ)

Ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος άρχισε να κατασκευάζεται επίσημα τον Μάιο του 1891 (19/05/1891) κοντά στο Βλαδιβοστόκ και όταν τσάρος της Ρωσίας ήταν ο Αλέξανδρος Γ΄. Τα εγκαίνια των εργασιών παρακολούθησε ο μελλοντικός τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β΄. Η πραγματική έναρξη όμως έγινε λίγο νωρίτερα στις αρχές του Μαρτίου, όπου ξεκίνησε η κατασκευή του τμήματος Miass- Chelyabinsk. Το κολοσσιαίο αυτό έργο ένωσε τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ, όταν εκείνα τα χρόνια χρειαζόταν ένας ολόκληρος χρόνος για να φτάσει κάποιος από τη μια πλευρά της Ρωσίας στην άλλη, με κάρα που τα έσερναν άλογα.

Ο Υπερσιβηρικός είναι το τρένο που διασχίζει το ⅓ του πλανήτη και ουσιαστικά ξεκινάει από τη μία πλευρά της Ρωσίας και καταλήγει στην άλλη (Μόσχα-Βλαδιβοστόκ), αλλά υπάρχει και συνέχεια, καθώς μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή αυτού είναι και ο Υπερμογγολικός, ο οποίος ξεκινά από το τέλος της Σιβηρίας, συνεχίζει περνώντας από Μογγολία και καταλήγει στο Πεκίνο, στην Κίνα. Ο Υπερμογγολικός Σιδηρόδρομος ολοκληρώθηκε το 1956 και συνδέει από τότε έως σήμερα τη Μόσχα με το Πεκίνο.

Το μεγάλο ζήτημα, λοιπόν, είναι η απόφαση που θα πάρει κανείς ώστε να να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο ταξίδι, μέσα σ’ ένα βαγόνι παγωμένου συρμού, διασχίζοντας μέσα στον ανελέητο Ρώσικο χειμώνα τη χαοτική και χιονισμένη Σιβηρία.

Η ζωή στο τρένο – Πως μπορεί κάποιος να μείνει επτά ολόκληρες ημέρες μέσα σε ένα τρένο, χωρίς κανονικό κρεβάτι και μπάνιο για να πλυθεί;

Φυσικά απαιτείται όρεξη, αντοχή και πολλή αγάπη για τα τρένα. Αν θέλετε να ζήσετε μια βδομάδα μέσα στο τρένο αγναντεύοντας την χιονισμένη διαδρομή της Σιβηρίας τότε είστε στο κατάλληλο μέρος. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε κουκέτα. Ο Υπερσιβηρικός αποτελείται από δίκλινα κουπέ που αντιστοιχούν στην Α’ θέση, από τετράκλινα κουπέ Β’ θέσης και από την τρίτη θέση που υπάρχουν σαράντα θέσεις-κρεβάτια στον ίδιο χώρο.

Όπως είναι φυσικό, τα κουπέ είναι αρκετά στενά και αποτελούνται στη μέση από ένα μικρό τραπεζάκι, όπου εκεί είναι ο κοινόχρηστος χώρος, ώστε να γευματίσουν οι επιβάτες. Σίγουρα, από την πρώτη στιγμή δεν υπάρχουν ανέσεις για αυτό το ταξίδι, αλλά αυτό που μετράει είναι η διάθεση για γνωριμίες, συζήτηση με αγνώστους και φυσικά αρκετή βότκα που θα σε συντροφεύει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όταν ξεκινήσει το τρένο, έρχεται η υπεύθυνη του βαγονιού να δώσει σε όλους σεντόνια και πετσέτες. Αυτό που είναι άφθονο μέσα στο τρένο είναι το ζεστό νερό, όπου μπορείς να φτιάξεις το τσάι σου ή τον καφέ σου. Στις δυο άκρες του τρένου βρίσκονται και τα κοινόχρηστα μπάνια, όπου αποτελούνται μόνο από νιπτήρα και λεκάνη. Όποιος θέλει μπάνιο, καλό θα είναι να μεριμνήσει εκ των προτέρων να έχει υγρά μαντιλάκια μαζί του. Οι μέρες μέσα στο τρένο περνάνε με αρκετό ύπνο στην κουκέτα, καθώς το χαρακτηριστικό κούνημα του τρένου στις ράγες, αλλά και ο ήχος του δημιουργούν στον ταξιδιώτη ένα αίσθημα υπνηλίας. Διάβασμα, παιχνίδια, χάζεμα στον υπολογιστή ή το κινητό θα είναι οι βασικές σας ασχολίες.

Τα 4κλινα κουπέ της Β’ θέσης

Η πρόσβαση στο ίντερνετ γίνεται μόνο με 3G, αφού δεν υπάρχει Wi-Fi στο τρένο. Κουβέντα με τους συνεπιβάτες και πάλι ύπνος. Ξεμούδιασμα στους διαδρόμους του βαγονιού, όπου έχεις και πάλι την ευκαιρία να συνομιλήσεις με αγνώστους, αλλά και να χαζέψεις την μοναδική και μαγική θέα που σου προσφέρει η διαδρομή.

Το τρένο κάνει στάσεις, άλλοτε ολιγόλεπτες, άλλοτε λίγο μεγαλύτερης διάρκειας. Κόσμος ανεβαίνει και κατεβαίνει, ενώ Ρωσίδες γιαγιάδες διαλαλούν έξω από τα παράθυρα την πραμάτεια τους. Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να εξέλθουν από το τρένο, ώστε να περπατήσουν λίγο, να αγοράσουν μικρά δωράκια από τους ντόπιους πωλητές, αλλά και να προμηθευτούν εκ νέου φαγητό για τις επόμενες μέρες μέσα στο τρένο.

Αυτό όμως που έχει πραγματικά σημασία είναι ότι μετά από ένα διάστημα μέσα στο τρένο δεν αναγνωρίζεις το χρόνο. Διασχίζεις 8 διαφορετικές ζώνες ώρας που πραγματικά όσο και να θέλει κανείς να παρακολουθήσει την ώρα, θα βρει μια μικρή δυσκολία.

Αυτό που κάποιος θα ανακαλύψει από το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό είναι η τάση για σκέψη. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν πως τα ταξίδια με το τρένο σου δίνουν πολύ χρόνο να σκεφτείς. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για όσους ψάχνουν τον αναστοχασμό και την αλλαγή προτεραιοτήτων στη ζωή τους. Είναι ένα ταξίδι θρύλος, μια εμπειρία ζωής, για όσους φυσικά έχουν αρκετή διάθεση και όρεξη να το πραγματοποιήσουν.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδρεάδης, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Πηγή: Lifo

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close