Search

Με ελληνική σφραγίδα η νέα μέθοδος πρόβλεψης καρκίνου του μαστού

Με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο καθηγητή Αντώνη Αντωνίου, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge, κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο που προβλέπει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Αναλύοντας στοιχεία από το οικογενειακό ιστορικό, γενετικούς δείκτες, το βάρος μια γυναίκας και τον τρόπο ζωής της, αξιολογούν τον κίνδυνο για την μελλοντική εμφάνιση της νόσου. Για τις γυναίκες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προβλέπεται μια προληπτική θεραπεία αλλά και περαιτέρω εξετάσεις. Επίσης, αυτό το τεστ μπορεί να εφαρμοστεί για να υπάρξει πρόβλεψη αναφορικά με τον καρκίνο των ωοθηκών.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει συνδυάσει τόσα πολλά στοιχεία σε ένα εργαλείο πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού. Μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού, επειδή πλέον είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε μεγάλους αριθμούς γυναικών με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και όχι μόνο γυναίκες με υψηλό κίνδυνο. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να εξατομικεύουν την θεραπεία ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου της οποιασδήποτε ασθενούς», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος κύριος Αντωνίου.

Συνέχισε λέγοντας, «ελπίζουμε πως αυτό θα σημάνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι δυνατό να διαγνωσθούν έγκαιρα και να επιβιώσουν από την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως χρειάζονται περισσότερες έρευνες και δοκιμές προτού κατανοήσουμε πλήρως πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος».

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γενετικής, «Genetics in Medicine» και το συγκεκριμένο τεστ αναμένεται να εφαρμοστεί φέτος από ορισμένους Βρετανούς γιατρούς.

Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Everydayhealth.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close