Search

Σπόρος βαμβακιού βλάστησε στη Σελήνη

Ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη βλάστησε, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας! Πρόκειται για έναν από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την κινεζική αποστολή Chang’e-4. Μετά την προσεδάφισή της στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη.

Το ρομποτικό σκάφος της Chang’e-4 «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου, ενώ είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Μετέφερε σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά, προκειμένου να δημιουργήσει μια απλή μίνι βιόσφαιρα, σύμφωνα με την ομάδα, επικεφαλής, της οποίας είναι επιστήμονες από το πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.

Μάλιστα, την ίδια μόλις μέρα τραβήχτηκε και η πρώτη κοντινή φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς. Μέχρι τώρα η πίσω και πάντα αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης είχε φωτογραφηθεί μόνο από ψηλά από σεληνιακούς δορυφόρους. Η Κίνα έγινε έτσι η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Κανένα σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη «Luna Incognita», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης.

Οι παρατηρήσεις από ψηλά της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι – για άγνωστο λόγο – διαθέτει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες απ’ ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί τα δύο «πρόσωπα» της Σελήνης έχουν αυτές τις διαφορές.

Πηγή: Msn

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close