Search

Τα πιο γνωστά φεμινιστικά animation

Γυναίκες πολυ δυναμικές. Γυναίκες που κάθε μέρα «μάχονται» για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων. Γυναίκες που δεν αποδέχονται τους περιορισμούς της πατριαρχικής κοινωνίας και φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες της ζωής τους. Υπάρχουν, λοιπόν, animation που δίνουν διαφορετικά πρότυπα από εκείνα που δίνουν τα κλασικά παραμύθια. Γυναίκες που δε χρειάζονται τον πρίγκιπα για να σωθούν, αλλά μπορούν και μόνες τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με μερικές μόνο από τις πιο γνωστές ηρωίδες animation, που άξια μπορούν να χαρακτηριστούν ως φεμινίστριες.

Sailor Moon και Sailor Scouts

Ένα animation άκρως φεμινιστικό είναι σίγουρα η Sailor Moon. Η σειρά τη δεκαετία των 90’s έθιξε θέματα όπως ο φεμινισμός και η ταυτότητα φύλου, δείχνοντας πως γυναίκες δεν είναι μόνο οι βιολογικές, αλλά και αυτές που επέλεξαν το φύλο τους.

Merida (Brave)

Η Merida, πρωταγωνίστρια του Brave, δεν υπολογίζει καθόλου το πατριαρχικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και γίνεται η γυναίκα που θέλει εκείνη να γίνει, χωρίς να ακολουθεί τους καθιερωμένους κοινωνικούς ρόλους. Το γεγονός αυτό τείνει να ορίζει κάθε γυναίκα ακόμη και σήμερα, που παλεύει για το αυτονόητο, την αυτοδιάθεση.

Elsa (Frozen)

H βασίλισσα του πάγου δείχνει στα νέα κορίτσια ότι μια πραγματικά δυναμική γυναίκα δεν χρειάζεται κανέναν άντρα για να είναι ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη.

Mulan

Σπάζοντας κάθε παράδοση και κοινωνικό στερεότυπο, η Mulan είναι ο απόλυτος χαρακτήρας φεμινισμού σε animation της Disney. Η πριγκίπισσα από την Κίνα έκανε υπερήφανη την οικογένειά της, κατατάσσοντας τον εαυτό της στο στρατό μεταμφιεσμένη σε αγόρι. Μια γυναίκα σώζει όλους τους άντρες.

Pocahontas

Η Ινδιάνα πριγκίπισσα της Disney είναι η επιτομή του δυναμισμού και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ο χαρακτήρας της έχει μείνει στην ιστορία για την ομορφιά της, την καλοσύνη της και την ατρόμητη συμπεριφορά της.

Wonder Woman

Το πιο διάσημο φεμινιστικό cartoon, που μάχεται για τη θέση της γυναίκας στον κόσμο από τη δεκαετία των 40’s, είναι η Wonder Woman. Είναι η προσωποποίηση της γυναικείας δύναμης και δυστυχώς χρειάστηκαν σχεδόν 80 χρόνια από τη δημιουργία της για να γίνει ταινία μεγάλου μήκους στο Hollywood.

Powerpuff Girls

Η Blossom, η Bubbles και η Buttercup είναι τρία διαφορετικά κορίτσια μεταξύ τους, που καταφέρνουν και σώζουν τον κόσμο συνέχεια από το κακό. Οι μικρές ηρωίδες είναι απόδειξη πως ένα κορίτσι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χαριτωμένο και δυναμικό.

Penny (Αστυνόμος Σαΐνης)

Η ανιψιά του Αστυνόμου Σαΐνη είναι σίγουρα ευρηματική γυναίκα που έσωζε πάντα το «χαζό» μπαμπά της, χωρίς να το γνωρίζει ποτέ. Είναι ένα κορίτσι που αποδεικνύει ότι κάθε οικογένεια χρειάζεται μια δυναμική γυναίκα!

Όλες οι γυναίκες του Studio Ghibli

Οι γυναικείοι χαρακτήρες του Hayao Miyazaki, από την Princess Mononoke και τη Nausicaä (of the Valley of the Wind), μέχρι τη Sophie του Howl’s Moving Castle και την Kiki, έχουν όλες ως κοινό χαρακτηριστικό το δυναμισμό. Μπορεί να μη φαίνεται πάντα καθαρά η φεμινιστική παρουσία τους, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δύναμή και την επιδραστικότητά τους.

Cheetara (Thundercats)

Οι Thundercats είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και γνωστά cartoon. Aνάμεσα σε τόσους πολλούς άντρες ξεχώριζε η Cheetara και τους έσωζε τις περισσότερες φορές με την ταχύτητά της. Μπορεί να  ταυτιστεί μεταφορικά με το διαχρονικό αγώνα των γυναικών ενάντια στην πατριαρχική κοινωνία, ώστε να διεκδικήσουν τη θέση τους.

Korra (Avatar: The Legend of Korra)

Η Avatar Korra είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος γυναικείος χαρακτήρας σε cartoon. Μέσα από τα επεισόδια προβάλλεται ότι η αγάπη μεταξύ δύο γυναικών είναι κάτι όμορφο και φυσιολογικό και μπορεί να είναι παραπάνω από μία απλή φιλία.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close