Search

Η περιπετειώδης ζωή του Ανδρέα Συγγρού… Από τα σκάνδαλα στις ευεργεσίες από την Μηχανή του Χρόνου

Από τα σκάνδαλα στις ευεργεσίες. Η περιπετειώδης ζωή του Ανδρέα Συγγρού που ίδρυσε τις πρώτες τράπεζες. Η επίθεση στο σπίτι του με δυναμίτη και οι αναρίθμητες δωρεές του….

Την αμφιλεγόμενη ζωή του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού παρουσίασε η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας εστιάζει στις προσπάθειες να δημιουργήσει τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και την πολιτική του καριέρα που ξεκίνησε μετά το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών. Η εκπομπή φωτίζει πως ο Ανδρέας Συγγρός το 1881 κατόρθωσε, με την πολιτική του επιρροή, να αποκτήσει το δικαίωμα η τράπεζά του να εκδίδει χρήμα, ένα προνόμιο που ανήκε έως τότε αποκλειστικά στην Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, παρά την κατακραυγή μετά το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών, κατάφερε να εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής αλλά και μία φορά Δήμαρχος Αθηνών, χωρίς να βρίσκεται καν στην Αθήνα. Η στενή του σχέση με τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη και η οικονομική του δύναμη, τον έφερε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές για το ελληνικό χρέος.

Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τις φήμες ότι ο Συγγρός είχε οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία του 1893 για να εξυπηρετήσει δικά του προσωπικά συμφέροντα. Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει ακόμα την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του με δυναμίτη. Η υπόθεση δεν διαλευκάνθηκε ποτέ. Ο Συγγρός ήταν φανατικός εργένης μέχρις ότου γνώρισε στην Κωνσταντινούπολη την νεαρή χήρα Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου. Παντρεύτηκαν στην Μητρόπολη Αθηνών και είχαν αρμονική ζωή.

Οι βιογράφοι παρουσιάζουν την γυναίκα του ως τον άνθρωπο που ενίσχυσε το φιλανθρωπικό έργο του Συγγρού. Η εκπομπή παρουσιάζει τις μεγάλες ευεργεσίες με την υλοποίηση σημαντικότατων έργων υποδομής, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η Διώρυγα της Κορίνθου, αλλά και η ανέγερση νοσοκομείου, πτωχοκομείου και θεάτρου. Προς το τέλος της ζωής του, τον βασάνιζε κάποια ασθένεια, που τελικά τον οδήγησε στο θάνατο το 1899, πριν προλάβει να δει πολλά από τα έργα του να ολοκληρώνονται. Η σύζυγός του στη συνέχεια ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμά του.

Πηγή: https://www.mixanitouxronou.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close