Search

Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης: «Η ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων με παιδιά με αυτισμό»

Το νέο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη με τίτλο «Η ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων με παιδιά με αυτισμό», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός» την Πέμπτη 24 Ιανουραρίου. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, ενώ το πάνελ αποτελούταν από την Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του ΕΚΠΑ Δρ. Σταυρούλα Πολυχρονοπούλου, που αναφέρθηκε στο πως βιώνουν τον κόσμο και το περιβάλλον τους τα παιδιά με αυτισμό.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Δ. Νικόλσκυ, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Σαράφογλου, Σ. Πολυχρονοπούλου, Β. Καραμητσάνης, Γ. Δεσποτοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης

Με τη σειρά της, η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας, σε θέματα που αφορούν τον αυτισμό ή την αναπηρία, καθώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Επίσης, η κυρία Διαμαντοπούλου, που τυγχάνει να είναι πολύ καλή φίλη του πατέρα Απόστολου, ανέφερε πως αυτό το βιβλίο θα πρέπει να είναι η αρχή μιας έρευνας που θα έχει την υποστήριξη των Πανεπιστημίων και της Πολιτείας, ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν αυτό το αντικείμενο. Αυτό που ξεχώρισε η Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν ο αντικειμενικός τρόπος με τον οποίο ο πατέρας Απόστολος, αντιμετώπισε τη θρησκεία στο βιβλίο του, έχοντας διπλή ιδιότητα, αυτή του ιερέα και αυτή του επιστήμονα.

Στο πάνελ, βρισκόταν επίσης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασίλης Καραμητσάνης, ο οποίος χαρακτήρισε τον πατέρα Απόστολο «αληθινό κοινωνικό ποιμένα», καθώς έμεινε εντυπωσιασμένος από το εύρος της έρευνας του και το φιλελεύθερο του πνεύμα.

Δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά η κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου, που ήταν Πρόεδρος των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics της Αθήνας το 2011. Είναι μια γυναίκα που έχει έρθει σε τριβή με παιδιά με αυτισμό και τους γονείς τους για πολλά χρόνια και χαρακτήρισε αυτιστικό τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνίας μας αντιμετωπίζει τον αυτισμό.

Με τον συναισθηματικά φορτισμένο λόγο της, μας έβαλε στο μυαλό ενός παιδιού με αυτισμό, για να καταλάβουμε και εμείς τα συναισθήματα και τις σκέψεις αυτών των παιδιών.

«Όταν φωνάζεις από την άκρη του δωματίου δε σε καταλαβαίνω».

«Σκέφτομαι τις λέξεις και τις ερμηνεύω κυριολεκτικά, τα χάνω με τους ιδιωματισμούς και τα λογοπαίγνια».

«Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις να πω αυτό που θέλω».

«Μπορεί να μην ξέρω πως να μιλήσω στα άλλα παιδιά και πως να μπω στο παιχνίδι τους».

«Θυμήσου ότι το σύνδρομο το έχω εγώ και όχι εσύ».

Επίσης, επισήμανε πως η πρώιμη παρέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε ένα παιδί με αυτισμό να αποβάλλει τις αρνητικές συμπεριφορές και θύμισε στο γονείς πως πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους.

Τελευταίος ομιλητής του πάνελ ήταν ο Δρ. Δημήτρης Νικόλσκυ, Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας πως «κινούμαστε σε θολά νερά όσον αφορά τον αυτισμό» και χαρακτήρισε την κοινωνία μας ανάπηρη να δεχθεί παιδιά με αυτισμό και αναπηρία. Βασιζόμενος στη φράση της κυρίας Διαμαντοπούλου, πως μπορεί να συμβεί στον καθένα, είπε πως πρέπει να υπάρξει αγάπη, ελπίδα και φροντίδα για τα παιδιά με αυτισμό και πως πρέπει να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα τους.

Παίρνοντας το λόγο ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, μαζί με τις ευχαριστίες προς το πάνελ και τους ανθρώπους που τον έχουν στηρίξει στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια – όπως η οικογένεια Παπαχρηστίδη και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος – είπε πως είχε και ένα παράπονο. Το παράπονο πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία δεν υπάρχει μονάδα αυτόνομης διαβίωσης και ζήτησε από το πάνελ να τον βοηθήσει στον αγώνα για τη δημιουργία της πρώτης αυτόνομης μονάδας διαβίωσης. Στην παρουσίαση του βιβλίου βρισκόταν και η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Giuseppe Sciacca κυρία Βίκυ Μπαφατάκη.

Ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης

Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε υπό τους ήχους του πιάνου, με τον βαρύτονο Νικόλαο Καραγκιαούρη να ερμηνεύει το «Toreador», από την όπερα «Carmen» του Ζωρζ Μπιζέ.

Γράφει ο Γιώργος Μαράτσης

Φωτογραφίες: Κατερίνα Σχοινά

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close