Search

«ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΥΣΚΙΟΦΥΛΛΟΣ»: Τιμητικός Τόμος για τον πολυγραφότατο Ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας του ΕΚΠΑ Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 ο πολυσέλιδος Τόμος προς τιμήν του Καρπάθιου Ομότιμου Καθηγητή της Λαογραφίας της Φιλοσοφική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, που φέρει τον ποιητικό τίτλο «ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΥΣΚΙΟΦΥΛΛΟΣ», με μελετήματα πολλών Καθηγητών, μεταπτυχιακών φοιτητών του τιμωμένου και ερευνητών της Λαογραφίας, γεγονός που αποδεικνύει την αναγνώριση και καταξίωση του Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, που τόσα πολλά προσέφερε και προσφέρει στη λαογραφική επιστήμη και στους λαογράφους με πίστη και αφοσίωση.

Ο τόμος, όπως αναφέρουν και οι επιμελητές του στο Εισαγωγικό Σημείωμά τους, είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του επιστημονικού του έργου, αλλά και της έμφυτης ευγένειας του τιμωμένου στα πολλά και παραγωγικά χρόνια της σταδιοδρομίας του. Ο κ Αλεξιάδης γι’ αυτό και παρομοιάζεται εύστοχα στον τίτλο ως «Πλάτανος», που πάντα κάτω από τη «φυλλωσιά» του πάντα προστατεύει πατρικά και αρωγεί τους φοιτητές του και τους συναδέλφους του.

Στον Τόμο περιλαμβάνονται 47 επιστημονικές μελέτες από καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστήμια Αθηνών, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, της Πελοποννήσου, του Vermont στις ΗΠΑ, του Βουκουρεστίου, της Ισπανίας, της Αυστραλίας και της Σερβίας. Οι μελέτες είναι κυρίως λαογραφικού περιεχομένου με πρωτότυπο υλικό, αλλά υπάρχουν και μελέτες για μερικά γλωσσολογικά και ιστορικά ζητήματα. Τέσσερις από τις εργασίες είναι σχετικές με το ακριτικό νησί Κάρπαθο και τρεις αναφέρονται στα Δωδεκάνησα.

Η έκδοση του Τιμητικού Τόμου έγινε από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω των επιμελημένων Εκδόσεων Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη της Θεσσαλονίκης, με την επιμέλεια των Καθηγητών Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μ. Γ. Βαρβούνη και Μ. Γ. Σέργη.

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμο μέλος (καθηγητής) του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Είναι, επίσης, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Άρχων Χαρτουλάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Γεννήθηκε στις Μενετές Καρπάθου το 1948, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε συμπληρωματικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 1982 αναγορεύτηκε αριστοβάθμιος διδάκτωρ Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα διατριβής «Οι Ελληνικές παραλλαγές για τον δρακοντοκτόνο ήρωα: Aarne – Thompson 300,301A και 301Β, Παραμυθολογική μελέτη». Έχει εκδώσει βιβλία και άλλες μελέτες και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος, MSc Λαογραφίας

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close