Search

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής και το σημαντικό έργο της

Το κόκκινο και μπλε χρώμα στο έμβλημα της ομάδας είναι το μόνο κοινό που έχουμε με το superman! Δεν είμαστε υπέρ-ήρωες, δε θα σώσουμε τον πλανήτη.
Είμαστε εθελοντές! Απλοί άνθρωποι που προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο, τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στελεχώνοντας μια ομάδα που παρέχει οργανωμένη βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με κρατικούς και άλλους φορείς.

Στόχος μας είναι η συμμετοχή στην οργάνωση, το συντονισμό και τη πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Με βάση αυτή μας τη φιλοσοφία, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών συμμετέχουμε ενεργά στην αποκατάσταση των προβλημάτων που αυτές προκαλούν.

Κι εν καιρώ «ειρήνης» δεν μένουμε αδρανείς. Πέρα από τις συνεχείς εκπαιδεύσεις, δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης των συμπολιτών μας σε θέματα πιθανών κινδύνων.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν βαδίζουμε μόνοι μας. Συμμετέχουμε σε ομοσπονδίες με παρεμφερείς σκοπούς και συνεργαζόμαστε με άλλες οργανώσεις σε εθνικό & διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΔ Αττικής σκοποί της είναι:

• Η παροχή βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφών φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων και η δραστηριοποίησή του στις φάσεις της πρόληψης, της άμεσης επέμβασης, της αποκατάστασης και της ανοικοδόμησης.Η συμμετοχή στον πολιτικό σχεδιασμό και προστασία, όπως αυτή ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και η συνεργασία με κρατικούς ή άλλους φορείς.

• Η συμμετοχή σε ομοσπονδίες με παρεμφερείς σκοπούς, καθώς και η συνεργασία με άλλες οργανώσεις σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

• Η οργάνωση, ο συντονισμός και η πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης οποιασδήποτε μορφής και παροχή βοηθείας, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές ή άλλου είδους διακρίσεις.

• Η εκπαίδευση σε διαδικασίες διάσωσης – αυτοδιάσωσης, παροχής βοηθείας, Πρώτων Βοηθειών και συναφών θεμάτων.

• Η συμμετοχή σε αγώνες και διαγωνισμούς.

• Η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας και του πνεύματος εθελοντικής προσφοράς, η πρόληψη ατυχημάτων και συμμετοχή σε οργανισμούς και δράσεις με στόχο την πρόληψη, αποτροπή ή/και άμεση αντιμετώπιση αυτών.

Η συμμετοχή εθελοντών στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Αθήνας, το 1999, κάνει εμφανή την ανάγκη επισημοποίησης της ομάδας και στην Αττική. Σύντομα ιδρύεται η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής» με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον συγχωρεμένο Χρήστο Μπαρούχα.

 Από τότε η ομάδα μας συνεχώς αναπτύσσεται. Οι δραστηριότητές της έχουν επεκταθεί πέρα από το χερσαίο τομέα, στις μεγάλες σε έκταση φυσικές καταστροφές και στον τομέα του υγρού στοιχείου. Μέλος του δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (με αριθμό μητρώου 12/2001) συνεργεί επικουρικά προς τους επίσημους κρατικούς φορείς Έρευνας και Διάσωσης.

Σήμερα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής αριθμεί περισσότερα από 500 ειδικευμένα μέλη. Άντρες και γυναίκες, εθελοντές όλοι, από 18 χρονών και άνω, άρτια εκπαιδευμένοι, που προσφέρουν τη βοήθειά τους όποτε παραστεί ανάγκη στο κοινωνικό σύνολο και όποτε ζητηθεί από την Πολιτεία. Mέλος στην oμάδα μας μπορεί να γίνει η/ο καθένας εφόσον το επιθυμεί, με ή χωρίς εμπειρία στα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται το σωματείο, αλλά με διάθεση για ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και εμπειριών από τη μια πλευρά και δέσμευση για εθελοντική εργασία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο από την άλλη.

Ο καλύτερος τρόπος να ενημερωθείτε για την αμιγώς εθελοντική ομάδα μας, το έργο και τις δραστηριότητες της, καθώς και τον τρόπο να γίνετε μέλη, είναι να μας επισκεφτείτε στα γραφεία μας στην οδό Αγοναρίδου 10-12 και Μαστραχά στο Νέο Κόσμο (πλησίον σταθμών μετρό και τράμ Νέος Κόσμος). Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά κάθε Τετάρτη απο τις 20:00 – 22:00, με εξαίρεση γιορτές και αργίες.

από τον Δημήτρη Μαριόλη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close