Search

Η αληθινή αδυναμία του Σαμψών ήταν τα μαλλιά του ή η αγάπη του για την Δαλιδά;

Ο μεξικανός καλλιτέχνης José Salomé Pina αποτυπώνει την προδοσία της Δαλιδά στην ζωγραφική του από το 1851. “Αφού τον έβαλε να κοιμηθεί στην αγκαλιά της, κάλεσε κάποιον να ξυρίσει τις επτά πλεξούδες των μαλλιών του και έτσι άρχισε να τον υποτάσσει”, αναφέρει ο Judges

Ο Samson γεννήθηκε στο χωριό Zorah. Καθώς μεγάλωνε, έγινε άντρας σχεδόν υπεράνθρωπης δύναμης. Κάποτε, κατά την επίσκεψή του στο χωριό Timnah για να παντρευτεί κορίτσι από την φυλή των Φιλισταίων, σκότωσε ένα λιοντάρι με τα γυμνά του χέρια. Ο Σαμψών ήθελε να παντρευτεί το κορίτσι παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, ότι θα έφευγε ως νύφη εκτός φυλής. Ο Samson διοργάνωσε μια μεγάλη γαμήλια γιορτή, αλλά τελείωσε με βίαιη μάχη, διότι η νύφη ήταν παντρεμένη με κάποιον άλλο (Judges 14: 19-20).

Η αδυναμία του Samson για τις όμορφες Φιλισταίες τον οδήγησε σύντομα στην αγκαλιά της Δαλιδά. Οι Φιλισταίοι της πρόσφεραν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να ανακαλύψει την πηγή της δύναμης του Samson.

Για αρκετό καιρό, η Δαλιδά του ζητούσε να της αποκαλύψει το μυστικό του και τελικά ο Samson της ομολόγησε ότι θα χάσει τη δύναμή του αν ξυρίσει το κεφάλι του. (Judges 16: 15-17). Ενώ κοιμήθηκε, η άπιστη Δαλιδά έφερε έναν Φιλισταίο που έκοψε τα μαλλιά του Σαμψών, αποστραγγίζοντας τη δύναμή του. Οι Φιλισταίοι τον φυλάκισαν, έβγαλαν τα μάτια του και τον ανάγκασαν να εργάζεται ως υποζύγιο, μετατρέποντας ένα μύλο σε φυλακή της Γάζας.

Τα μαλλιά του Σαμψών μεγάλωσαν σταδιακά. Μια μέρα, οι Φιλισταίοι έκαναν μια τελετή στο ναό τους αφιερωμένο στον Θεό Ντάγκον. Η συνέλευση κάλεσε τον Σαμψών για να τον δει κι εκείνος βγήκε έξω και δέθηκε ανάμεσα σε δυο κολόνες. Καθώς ο κόσμος γύρω του τον χλεύαζε, ο Σαμψών προσευχόταν στον Θεό να αποκαταστήσει τις δυνάμεις του “μόνο αυτή τη φορά”. Ο Θεός ικανοποίησε την επιθυμία του και ο Samson έσπρωξε τις κολόνες καταστρέφοντας την οροφή του ναού, σκοτώνοντας όλους εκείνους που ήταν μέσα, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου (Judges 16:30).

Επιμέλεια: Δρ, Βίκυ Μπαφατάκη 

Πηγή: https://www.nationalgeographic.com by JEAN-PIERRE ISBOUTS

Εικόνα από τον Gianni Dagli Orti. REX/SHUTTERSTOCK

 

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close