Search

Η Google γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μέσω του doodle της, η Google δίνει την δική της πινελιά στη σημερινή ημέρα και το αφιερώνει σε κάθε γυναίκα.

Χρησιμοποιώντας εκφράσεις σημαντικών γυναικών, που έχουν μείνει στη ιστορία, προσπαθεί να εμπνεύσει κάθε νέα γυναίκα ή κορίτσι.

Όμως τι πραγματικά γιορτάζουμε σήμερα;

Ταξιδεύουμε στο μακρινό 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, διαμαρτυρήθηκαν για τις κακές συνθήκες κάτω από τις αναγκάζονταν να εργαστούν.

Μερικά από τα βασικά αιτήματα τους, ήταν η μείωση του ωραρίου και η αύξηση του μισθού τους καθώς δούλευαν για 16 ώρες τη μέρα και οι μισθοί τους ήταν πάρα πολύ χαμηλοί, σε σχέση με των ανδρών που ήταν υψηλότεροι.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μάχη μεταξύ αστυνομικών αρχών και γυναικών και απολύσεις από τα εργοστάσια.

Το 1909, με προτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Η καθιέρωση του θεσμού πραγματοποιήθηκε το 1910, ύστερα από πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin στην Δεύτερη Διεθνή.

Στην χώρα μας, το κίνημα των εργατριών ξέσπασε στον Πειραιά στις 13 Απρίλη του 1892, όταν στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, αποφασίστηκε να μειωθεί ο μισθός των γυναικών από 80 σε 60 λεπτά. Το δικαίωμα της ψήφου για της γυναίκες θεσπίστηκε το 1952 ενώ η ισότητα των φύλων καθιερώθηκε 23 χρόνια μετά, το 1975.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close