Search

Ιράν: Σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις καταδικάστηκε η Νασρίν Σοτουντέχ

Η γυναίκα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νασρίν Σοτουντέχ και τιμημένη με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις.

Ο σύζυγος της Ιρανής δικηγόρου, Ρεζά Χαντάν, ανέφερε το γεγονός στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όμως δεν γνωστοποίησε τις κατηγορίες που της προσάπτει η κυβέρνηση του Ιράν.

Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο Isna μετέδωσε πως η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε «πέντε χρόνια φυλάκιση για συνομωσία κατά του συστήματος και δύο χρόνια επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη» του Ιράν Αλί Χαμενεΐ. Η Σοτουντέχ έχει συλληφθεί από τον Ιούνιο του 2018.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σοτουντέχ έχει προβλήματα με την κυβέρνηση του Ιράν καθώς το 2013 εξέτισε τριετή ποινή φυλάκισης για διασπορά προπαγάνδας και συνομωσία κατά της ασφάλειας του κράτους επειδή είχε υπερασπιστεί ακτιβιστές της αντιπολίτευσης το 2009 που εναντιώθηκαν στην κυβέρνηση του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Το γεγονός όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

«Η Νασρίν Σοτουντέχ έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο να μιλά κατά της θανατικής ποινής», επεσήμανε ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας και πρόσθεσε πως «Είναι απολύτως εξοργιστικό ότι οι αρχές του Ιράν την τιμωρούν για το έργο της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close