Search

Το 15ο Συμπόσιο της Εταιρίας Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος «Η ιατρική φροντίδα του ασθενούς από τη χρήση των βοτάνων και τη θεραπευτική του Ιπποκράτη στη σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή»

Σημαντικός αρισθμός επιστημόνων παρέστησαν στο συνεδριακό κέντρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναοπαραγωγικής Ιατρικής, υπό την αιγίδα της Ιδιωτικής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, στο πλαίσιο του 15ου Συμποσίου με τίτλο “Η Ιατρική φροντίδα του ασθενούς από τη χρήση των βοτάνων και τη θεραπευτική του Ιπποκράτη στη σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή”.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται τα τελευταία 15 χρόνια από τη Εταιρία Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος, της οποίας Πρόεδρος είναι ο νεφρολόγος Πάνος Ζηρογιάννης.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της χρήσης των βοτάνων από τα πανάρχαια χρόνια και στην αποτελεσματικότητά τους σε ασθενείς. Το κύριο θέμα των ομιλιών ήταν ο όρκος του Ιπποκράτη και την εφαρμογή του από τους σύγχρονους ιατρούς.

Βράβευση του γυναικολόγου Λάζαρου Βλαδίμηρου

Το Συμπόσιο χαιρέτησε ο νυν Δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι “ο Ιπποκρατικός όρκος πρέπει να αποτελεί πυξίδα για τον σύγχρονι ιατρό… οι καθαροί κανόνες είναι σαφέστατα γραμμένοι στον όρκο του Ιπποκράτη».

Επιπροσθέτως, χαιρετισμό απηύθυνε ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, Κλινικός Διευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, την υπογεννητικότητα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι “μείζον θέμα για την Ελλάδα είναι η συρρίκνωσή του πληθυσμού και ότι οι γυναίκες αρνούνται την βιολογική πραγματικότητα για την απόκτηση παιδιού, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας τεκονοποίησης. Αυτή τη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών στην πρώτη κύηση ξεπερνά τα 33 έτη”.

Βράβευση του ογκολόγου Γεράσιμου Ρηγάτου

Μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στον όρκο του Ιπποκράτη έδωσε ο φιλόλογος Νικόλαος Καλοσπύρος, αναφέροντας ότι η ύπαρξή του όρκου είναι απόδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και ότι μέσω αυτού προστατεύεται η σχέση ασθενούς και γιατρού.

«Επιμένουμε εις πείσμα όλων των δυσκολιών να υπερασπίζουμε την ηθική της Ιατρικής», τόνισε ο κύριος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, που κατά την ομιλία του κατονόμασε ορισμένα φάρμακα της αρχαιότητας που σήμερα γνωρίζουμε ότι η χρήση τους έχει επιστημονική βάση, όπως ο μελίλωτος, που χορηγούταν σε ασθενείς με εξανθήματα, καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ο γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου “Ιατρική Φαρμακολογία”,|Μάριος Μαρσέλος ανέφερε ότι τα βότανα μας έδωσαν τα φάρμακα, που πολλές φορές μαζί με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες δημιουργούν και ορισμένες παρενέργειες.

Ο Καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής, Ευγένιος Κουμαντάκης, χαρακτήρισε τα βότανα ως τον ακρογωνιαίο λίθο της φαρμακευτικής και αναφέρθηκε σε σημαντικούς Έλληνες γιατρούς της αρχαιότητας, όπως ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης.

Στο Συμπόσιο υπήρξαν αναφορές στην ιστορία της Ιατρικής και Φαρμακευτικής Επιστήμης, αλλά και στην ιστορία των φαρμάκων από την Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Μαριάννα Καραμάνου.  Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας και συγγραφέας Βλαδίμηρος Λάζαρος κατέστηε σαφές ότι πρέπει να διδάσκεται στις Ιατρικές Σχολές Επιστήμης και ότι αποτελεί έναν τομέας έρευνας της ιστορίας γενικότερα.

Ο λοιμωξιολόγος, Νέαρχος Γαλανάκης αναφέρθηκε στην Ιατρική της Αναγέννησης που η ανάπτυξή της βασίστηκε στην ανατομία, την φυσιολογία και την παρατήρηση, παρά στην κλίνη του ασθενούς. Δεν παρέλειψε να κατονομάσει δύο από τους πρωτοπόρους της ανατομίας και της φυσιολογίας, τον Andreas Vesalius και τον Leonardo da Vinci αντίστοιχα.

Ο Δημήτριος Καραμπερόπουλους, Διδάκτωρ της Ιστορίας Ιατρικής, αναφέρθηκε στην ζωή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και ειδικότερα για την σημαντικότητα της διδακτορικής του διατριβής, ο οποίος πειραματιζόμενος σε ζώα, απέδειξε την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες.

Ξεφεύγοντας λίγο από τις ιστορικές αναδρομές, ο ογκολόγος Γεράσιμος Ρηγάτος, προσέγγισε τον Ιπποκράτη από λαογραφικής άποψης, αναφέροντας ότι  ο Ιπποκράτης έχει επιβιώσει μέσα στη λαϊκή μνήμη, αφού οι ρήσεις του έχουν γίνει παροιμίες. Το όνομα του Ιπποκράτη είναι τόσο δυνατό, που όταν οι κομπογιαννίτες έγραφαν συνταγές για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους, τις απέδιδαν στον Ιπποκράτη.

Για την εξέλιξη της διαγνωστικής σκέψης μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Μουντοκαλάκης, λέγοντας ότι η διάγνωση είναι μια λογική διαδικασία που αφορά την κλινική παρατήρηση, την πείρα και τον εξορθολογισμό. Βέβαια, όπως ανέφερε και εκείνος, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα και βοηθά τους γιατρούς να καταλήξουν σε άμεσες διαγνώσεις.

Αγγίζοντας ένα θέμα που αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ο Λεωνίδας Ντούντας, ενδοκρινολόγος, κατά τη ομιλία του παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με το ποιες τροφές επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον θυρεοειδή αδένα και τι πρέπει να αποφεύγουν όσοι ασθενείς πάσχουν από τέτοιες διαταραχές.

Κήρυκες του Ιπποκράτειου Πνεύματος αναδείχθηκαν οι Λάζαρος Βλαδίμηρος, μαιευτήρας γυναικολόγος και ο ογκολόγος Γεράσιμος Ρηγάτος, για την πλούσια προσφορά τους στην επιστήμη της Ιατρικής. Ο Λάζαρος Βλαδίμηρος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο Γεράσιμος Ρηγάτος υπήρξε Διδάκτωρ και υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκδώσει 57 βιβλία στην ελληνική γλώσσα και 37 ξενόγλωσσα.

Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close