Search

Από 40 χρόνια σε ισόβια για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς τον επονομαζόμενο “Doctor Death”

Τα σαράντα χρόνια κάθειρξης στον πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, θεωρήθηκαν ελαφριά ποινή από το εφετείο του ΟΗΕ, το οποίο σήμερα του επέβαλε ποινή ισόβια.

Ο Κάρατζιτς ήταν αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες και κρίθηκε ένοχος για τις 10 εξ αυτών, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο εκτιμά πως τα εγκλήματα τα οποία έγιναν την περίοδο 1992-1995 στην πολιορκία του Σαράγεβο, «δεν θα μπορούσαν να λάβουν χώρα χωρίς την έγκριση του Κάρατζιτς».

Του καταλογίστηκε δόλος από το Δικαστήριο και εγκληματική αμέλεια για τη δημιουργία παραστρατιωτικών οργανώσεων, που στοχοποιούσαν Βοσνιοκροάτες, αλλά και Βόσνιους μουσουλμάνους.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Σερβοβόσνιων με στρατηγό τον Ράτκο Μλάντιτς, στις 11 Ιουλίου του 1995 προβαίνουν σε δολοφονίες 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα. Μια ενέργεια που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη σφαγή σε Ευρωπαϊκό έδαφος μετά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα δεν ήταν φυσικά το μόνο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο Κάρατζιτς και οι υφιστάμενοι του. Στόχος τους ήταν η εξάλειψη κάθε μουσουλμανικού στοιχείου και ο αριθμός των ψυχών που χάθηκαν από τα πυρά του “Doctor Death”, ανέρχεται στις 200.000.

Η Σρεμπρένιτσα θεωρείτο μια ασφαλής περιοχή, εφόσον είχε την προστασία των στρατευμάτων του ΟΗΕ, τα οποία στάθηκαν ανάξια να ανακόψουν τους Σερβοβόσνιους  και αυτό το γεγονός αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ άλλων ο Κάρατζιτς έχει πέντε κατηγορίες εναντίων του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (εξόντωση, δολοφονία, διωγμό με βάση πολιτικά, φυλετικά και θρησκευτικά κριτήρια και απάνθρωπες πράξεις), τρεις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου (δολοφονία, πράξεις βίας με σκοπό την τρομοκράτηση άμαχου πληθυσμού, αιχμαλωσία), μια κατηγορία για αθέτηση των Συμβάσεων της Γενεύης και παράνομη μετακίνηση αμάχων λόγω θρησκευτική ή φυλετικής ταυτότητας.

Ο “Doctor Death” ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ και το “κεφάλι” του κόστιζε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης

Πηγή: reader.gr

Φωτογραφία: BBC

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close