Search

Η Λαογραφία μέσα από τους σελιδοδείκτες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο “Ιλισός” η έκθεση των τελειόφοιτων μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ Κοραής Λαογραφικές Σπουδές: Θεωρία και Εφαρμογές του Λαϊκού Πολιτισμού, του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Σελιδοδείκτες: Καθρέφτες του Λαϊκού Πολιτισμού» την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μουσειολογικές Προσεγγίσεις της Λαογραφίας», με διδάσκουσα την Ομότιμη Καθηγήτρια Διαπολιτισμικών Σπουδών και πρώην Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ευρυδίκη Αντζουλάτου – Ρετσίλα.

Από αριστερά: Μάρα Καλοζούμη, Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαριεύη Μαστοράκη, κ. Γιώργος Κούζας, Έλενα Παπάλου, Λήδα Νταβαρίνου, κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Σχοινά Κατερίνα, κ. Ευρύδικη Αντζουλάτου – Ρετσίλα και Μάγδα Διαμαντάρα

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, ο Εντεταλμένος Διδάσκοντας Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Κούζας και ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι όμως, ήταν τα παιδιά της περιοχής των Ιλισίων, που είχαν την ευκαιρία να δουν και να ζωγραφίσουν σελιδοδείκτες, να ακούσουν παραμύθια και να πάρουν μέρος στην ξενάγηση των σελιδοδεικτών, που προήλθαν από την προσωπική συλλογή της κυρίας Ευρυδίκης Αντζουλάτου – Ρετσίλα.

Όπως δήλωσε και η ίδια, στο τέλος της έκθεσης, τέτοιες λαογραφικές εκδηλώσεις βοηθούν στη διάδοση ουσιαστικών σημείων του Νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού, τα οποία χάνονται κατά την πάροδο των χρόνων και είναι πολύ σημαντικό να τα θυμόμαστε ως Έλληνες.

Ο κύριος Μηνάς Αλεξίαδης, ξεκίνησε με μια ερώτηση την ομιλία του «Από που προέρχεται η φράση “γηράσκω αεί διδασκόμενος”». Από κάποιους ακούστηκε ο Σωκράτης, από άλλους ο Αριστοτέλης ή ο Πλάτωνας, όμως η φράση ανήκει στον αρχαίο νομοθέτη Σόλωνα. Ξεκίνησε με αυτή την ερώτηση, καθώς πιστεύει πως η εκδήλωση ήταν μια διδακτική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους: «Όταν ένας σύλλογος με τέτοια δράση, όπως αυτή απόψε – που εκδίδει και δικό του περιοδικό – με ένα τόσο πρωτότυπο θέμα που ήταν οι σελιδοδείκτες, οπωσδήποτε προβλημάτισαν τους παρευρισκόμενους και αυτό είναι ένα κέρδος», είπε ο κ. Αλεξίαδης.

«Τέτοιες εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας να γνωρίσουν κάποια θέματα, όπως το σημερινό, που κανείς δεν τα σκέφτεται. Οι σελιδοδείκτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων όσοι αγαπούν τα βιβλία, αλλά δεν σκεφτόμαστε πως ένα απλός σελιδοδείκτης είναι αντικείμενο που μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε τόσο πολλά πράγματα για το βιβλίο αλλά και για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις», είπε η κυρία Χρυσανθοπούλου μιλώντας για τον σύλλογο “Ιλισός”. Συνέχισε λέγοντας πως «αυτοί οι σύλλογοι είναι πυρήνες κοινωνικότητας που μας κάνουν να νιώθουμε πως δεν είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων».

Οι τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ Κοραής “Λαογραφικές Σπουδές: Θεωρία και Εφαρμογές του Λαϊκού Πολιτισμού”, από αριστερά: Χριστίνα Στυλιανού, Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαριεύη Μαστοράκη, Κατερίνα Σχοινά, Μάγδα Διαμαντάρα, Έλενα Παπάλου, Λήδα Νταβαρίνου και Μάρα Καλοζούμη

Η επιμέλεια και η οργάνωση των δράσεων της έκθεσης έγιναν τους φοιτητές του Προγράμματος, Βασίλη Ασημακόπουλο, Μάγδα Διαμαντάρα, Μάρα Καλοζούμη, Μαριεύη Μαστοράκη, Λήδα Νταβαρίνου, Έλενα Παπάλου, Χριστίνα Στυλιανού και Κατερίνα Σχοινά.

Κείμενο: Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close