Search

Tα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η Γαλλική Ένωση ζήτησε την ένταξη των αρχαίων γλωσσών στην άυλη πολιτιστική κληρονομία της UNESCO, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην αρχαία ελληνική: «Θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των λατινικών και των (αρχαίων) ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής αρχαιολογίας Βενσάν Μερκενμπρέκ, ο πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Human-Hist. Η πρόταση έγινε στο διμερές συνέδριο που διεξάγεται στο Οτέν της Γαλλίας με τίτλο «Β΄ Διεθνούς Συνάντησης των αρχαίων γλωσσών», στο οποίο παραβρέθηκε και ο Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 80 ερευνητές και πανεπιστημιακοί από τη Γαλλία και άλλες χώρες. Οι συζητήσεις σε κάποια από τα στρογγυλά τραπέζια γίνονται στα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά. Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ανέφερε ότι οι αρχαίες γλώσσες είναι «το ζωντανό σφρίγος της δικής μας γλώσσας». Και συνέχισε «Τα ελληνικά και τα λατινικά δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες, ούτε ελιτιστικές (γλώσσες) και πρέπει να τις προωθήσουμε. Μεταλαμπαδεύουν αξίες». Στο Οτέν που διεξήχθη το συνέδριο, τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται αδιαλείπτως εδώ και 2.000 χρόνια. Όπως εξήγησε ο αρχαιολόγος αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανακάλυψη μιας Σχολής Δικαίου και Γραμμάτων του 1ου αιώνα μ.Χ. που θεωρείται το «μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ρωμαϊκής Γαλατίας».

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close