Search

Πράσινα πατίνια: Η νέα δίτροχη λαίλαπα της Αθήνας

Είναι πλέον παντού… Σε κάθε γωνία του κέντρου της Αθήνας και μας περιμένουν για «πράσινες» μετακινήσεις στην καρδιά της πόλης! Τα μικρά δίτροχα οχήματα, αφού κατέκτησαν 140 πόλεις του κόσμου, ήρθαν και στην Αθήνα. Λειτουργούν με μπαταρία, είναι εξοπλισμένα με GPS, τρέχουν με 25 χλμ. την ώρα, αυτόματο κλείδωμα, είναι διαθέσιμα μέσω εφαρμογής και κοστίζουν 0,15 ευρώ ανά λεπτό χρήσης. Το κόστος για το ξεκλείδωμα είναι 1 ευρώ και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης.  Αρκεί ο χρήστης να το παρκάρει σε σημεία που επιτρέπεται σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Την εμφάνισή τους την έκαναν πρώτα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην πρωτεύουσα.

Τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος διαχείρισης της εταιρείας, Νικόλας Χατζηδάκης, «προσφέρουν υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας κι είναι διαθέσιμα σε όλα τα σημεία της Αθήνας, αλλά κυρίως στο ιστορικό τετράγωνο του κέντρου της πόλης, σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η Ερμού, ο Κεραμεικός, το Μοναστηράκι από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ».

Επίσης είναι ασφαλή και κατάλληλα για όλες τις ηλικίες: «Ήδη αυτές τις δυο μέρες οι Αθηναίοι φαίνεται να έχουν ενθουσιαστεί και ήδη αρχίζουν δειλά δειλά να το χρησιμοποιούν. Κυρίως οι νέοι είναι αυτοί που δείχνουν μεγαλύτερη εξοικείωση αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα έλεγα ότι τολμούν» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Η χρηματοδότητηση για τη Lime ξεκίνησε με το ποσό των 310 εκατ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση σε νέες αγορές αλλά και για την ενίσχυση της τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια του χρήστη και στη συνεργασία με τις πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την νέα χρηματοδότηση η αποτίμηση της εταιρείας φτάνει τα 2,4 δισ. δολάρια. Οι χρηματοδότες και νέοι επενδυτές που εντάχθηκαν στο νέο αυτό γύρω είναι οι: Andreessen Horowitz, Bain Capital Ventures, Fidelity Investments, GV και IVP κι έρχονται να προστεθούν στους ήδη πολυάρθμους υφιστάμενους επενδυτές όπως οι Alphabet – μητρική της Google –  Coatue, Fifth Wall, GGV Capital, Singapore GIC και άλλοι, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με διάφορους νέους επενδυτές όπως η GSV Capital, η FJ Labs, η Bling Capital, η Europe’s GR Capital και St. Augustine Partners.

Το ηχηρά ονόματα των επενδυτών αλλά και συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας αποδεικνύει πως η κινητικότητα μικρών αποστάσεων (microbolity) είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που έχει έρθει για να μείνει. Ήδη σήμερα εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν σήμερα ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια για τη μετακίνησή τους κι αυτός ο νέος τρόπος μετακίνησης τείνει να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Η Lime θεωρείται σήμερα ηγέτης του τομέα αφού έχει καταφέρει να αυξήσει τους χρήστες της γρηγορότερα τους πρώτους 18 μήνες από ό, τι έγινε με τη βιομηχανία ride-hail κατά τα πρώτα δύο χρόνια της.

Όσο για τα άτομα που τα χρησιμποποιούν, σύμφωνα με την εταιρεία διεθνώς, καταγράφεται μεγάλο εύρος, αφού συγκεντρώνει ανθρώπους από διάφορες ηλικίες, γεωγραφικές περιοχές, εθνικότητες και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Ειδικότερα η μέση ηλικία των χρηστών είναι από 32 ετών και πάνω ενώ το 20% είναι πάνω από 40 ετών και το 33% ανήκει σε φυλετική ή εθνική μειονότητα. Από τους χρήστες, το 34% αναφέρουν ένα ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 50.000 δολαρίων, καθιστώντας τη Lime ως μια εύκολη, προσιτή και προσβάσιμη επιλογή.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δμοσιογράφος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close