Search

Έλληνας ογκολόγος ανέπτυξε τεστ αίματος που θα ανιχνεύει 8 διαφορετικά είδη καρκίνων

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή ογκολογίας και παθολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς προχώρησαν σε ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ογκολόγος Νικόλας Παπαδόπουλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ανέπτυξε ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου.

Απώτερος σκοπός της επιστημονικής ομάδας είναι να εμφανιστεί ένα τεστ αίματος που όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν κάθε χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μαστογραφίες στις γυναίκες, ώστε να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση τυχόν καρκίνου, με σκοπό έτσι να αυξηθούν οι πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης.

Το νέο μη επεμβατικό τεστ υγρής βιοψίας με την ονομασία CancerSEEK αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες, που συνδέονται με τον καρκίνο.

Το τεστ δοκιμάσθηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Για πέντε από αυτούς τους καρκίνους (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης.

Το κόστος του τεστ αναμένεται να είναι έως και 500 δολάρια ανά ασθενή και χρησιμοποιεί ένα υπολογιστικό αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, για να εντοπίσει το σημείο του σώματος όπου βρίσκεται το όργανο που έχει τον καρκίνο. Το νέο τεστ ανίχνευσε περίπου το 70% αυτών των παραπάνω καρκίνων, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος καρκίνου: από το 33% για τον καρκίνο του μαστού έως το 98% για τον καρκίνο στις ωοθήκες. Κατά κύριο λόγο το τεστ ήταν αποτελεσματικότερο στην ανίχνευση καρκίνων δεύτερου και τρίτου σταδίου από ό,τι πρώτου (ανιχνεύει το 43% κατά μέσο όρο των καρκίνων αρχικού σταδίου).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, ανέφεραν πως το τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση, βέβαια ήδη έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές σε μη καρκινοπαθείς, για να διαπιστώσουν την ουσιαστική χρησιμότητά του.

Ο Έλληνας καθηγητής ογκολογίας δήλωσε πως «η χρήση ενός συνδυασμού επιλεγμένων βιοδεικτών για την έγκαιρη ανίχνευση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που ελέγχουμε την παρουσία του καρκίνου και βασίζεται στην ίδια λογική που χρησιμοποιούμε συνδυασμούς φαρμάκων για να θεραπεύσουμε τους καρκίνους» ενώ για το πόσο αξιοποιήσιμο πράγμα μπορεί να είναι τόνισε ότι, «ένα τεστ δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, για να είναι χρήσιμο».

Ο Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι καθηγητής ογκολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Kimmel Cancer Center στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης και θεωρείται ειδικός στην καρκινική διαγνωστική. Τελείωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα το 1985, όποτε και αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Το 1992 απέκτησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στο Johns Hopkins Medical Institutes, στον τομέα της Ογκολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close