Search

Η Μακένζι Μπέζος… και οι άλλες: Αυτές είναι οι πιο πλούσιες γυναίκες του πλανήτη

Όταν ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου και η σύζυγός του αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο, τα νούμερα σίγουρα θα… ήταν ιλλιγιώδη. Κάτι που αποδείχθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν ο ιδρυτής της Amazon. Τζεφ Μπέζος και η -τέως πλέον- σύζυγός του Μακένζι συμφώνησαν στη μοιρασιά της τεράστιας περιουσίας τους.

Η Μακένζι Μπέζος θα διατηρήσει το μόνο το 25% των μετοχών της Amazon, εκ των οποίων μόνο το 4% είναι του κολοσσού. Η σημερινή αξία αυτού του ποσοστού των μετοχών φτάνει πάντως τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά ως την τρίτη πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου (και 24η στη γενική κατάταξη).

Όμως ποιες είναι οι κυρίες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων του κόσμου και πώς έφτασαν ως εκεί;Φρανσουάζ Μπετανκούρ – Μεγιέρ

Με περιουσία 49,4 δισ. δολάρια είναι στην κορυφή των πλουσιότερων γυναικών, αλλά και στη 15η του κόσμου στο σύνολο, σύμφωνα με το Forbes.

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ κληρονόμησε την περιουσία της L’ Oreal και κατέχει το 33% της εταιρείας. Η 65χρονη ισχυρή κυρία των καλλυντικών κληρονόμησε την περιουσία της από τη μητέρα της, Λιλιάν Μπετανκούρ, η οποία πέθανε σε ηλικία 94 ετών τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι δύο γυναίκες είχαν μία μακρά διαμάχη, καθώς η Φρανσουάζ θεωρούσε ότι είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης, από τον κατά 25 χρόνια μικρότερο της, φωτογράφου Φρανσουά Μαρί Μπανιέ.

Το 2011 το δικαστήριο έδωσε την επιμέλεια της Μπετανκούρ στην κόρη της και τα δύο εγγόνια της, κρίνοντας ότι δεν έχει «σώας τας φρένας».

Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2007 και τον Μάιο του 2015 το γαλλικό δικαστήριο βρήκε ένοχο τον Μπανιέ, κι άλλα επτά άτομα, για την εκμετάλλευση της Μπετανκούρ. Ο Μπανιέ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Η Μπετανκούρ – Μεγιέρ είναι επίσης ακαδημαϊκός ενώ έχει γράψει και δύο βιβλία, ένα για τους θεούς των Αρχαίων Ελλήνω και ένα για τις σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων.

Είναι παντρεμένη με τον Jean-Victor Meyers, τον εγγονό ενός εβραίου που δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς.

Άλις Γουόλτον

Η περιουσία της αγγίζει τα 44.4 δισ. δολάρια και βρίσκεται στη 17η θέση των πλουσιοτέρων του κόσμου.

Η Άλις Γουόλτον είναι κόρη του ιδρυτή του αμερικανικού γίγαντα των σούπερ μάρκετ «Walmart», Σαμ Γουόλτον.

Ωστόσο, σε αντιδιαστολή με τους δύο αδελφούς της, εκείνη έφυγε από την οικογενειακή επιχείρηση και αφοσιώθηκε στις Τέχνες. Μάλιστα, έγινε πρόεδρος του Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στην γενέτειρα της οκογένειας στο Μπέτονβιλ του Αρκάνσας.

Μακένζι Μπέζος

Μετά το διαζύγιο με τον ιδρυτή της Amazon η περιουσία της φτάνει τα 35,6 δισ. δολάρια τουλάχιστον.

Η 48χρονη Μακένζι παντρεύτηκε με τον Τζεφ Μπέζος το 1993 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Η γοητευτική γυναίκα από την Καλιφόρνια ήταν μία από τις πρώτες υπαλλήλους της Amazon, όπου εργάστηκε ως λογίστρια. Έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα, συμπεριλαμβανομένου του Traps και του ντεμπούτου της, The Testing of Luther Albright, για το οποίο τιμήθηκε με American Book Award.

Η ίδια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και υπήρξε βοηθός έρευνας της φημισμένης συγγραφέως Τόνι Μόρισον, η οποία αποκάλεσε τη Μπέζος «μία από τις καλύτερες μαθήτριες που είχα ποτέ στις τάξεις δημιουργικής γραφής» σε ένα προφίλ του περιοδικού Vogue το 2013.

Μάλιστα, το 2014 ίδρυσε μια οργάνωση κατά του εκφοβισμού με την επωνυμία Bystander Revolution.

Ζακλίν Μαρς

Με περιουσία 23,9 δισ. δολάρια είναι 33ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο στην προ-Μακένζι εποχή. Η 79χρονη Ζακλίν κατέχει το 1/3 της αυτοκρατορίας των ζαχαρωδών προϊόντων Mars, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της Φρανκ, το 1911.

Εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση για σχεδόν 20 χρόνια, ενώ μέχρι το 2016 βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο.

Σήμερα ασχολείται με φιλανθρωπίες και συμμετέχει στα συμβούλια της Εθνικής Όπερας της Ουάσινγκτον, αλλά και των Εθνικών Αρχείων, μεταξύ άλλων.

Yan Huiyan

Η περιουσία της αγγίζει τα 22,1 δισ. δολάρια, είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Κίνας και στο σύνολο των κροίσων κατέχει την 42η θέση.

Η 37χρονη Yan έχει τη μερίδα του λέοντος στον κινέζικο κολοσσό Country Garden Holdings, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο και κληρονόμησε το 57% των μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της.

Σουζάνε Κλάτεν

Η περιουσία των 21 δισ. δολαρίων την κατατάσσει στην 46η θέση των πλουσιοτέρων του κόσμου.

Η 56χρονη Σουζάνε είναι δεύτερη πλουσιότερη στην Ευρώπη, κληρονομώντας το 50% της εταιρείας χημικών Altana AG, όταν πέθαναν οι γονείς της, ενώ εκείνη και ο αδελφός της έχουν σχεδόν το 50% της BMW>

Η Altana πέρασε εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία της, ενώ αγόρασε μετοχές και άλλων εταιρειών, από αιολικής ενέργειας μέχρι παργωγής γραφίτη.

Λορίν Πάουελ Τζομπς

Η περιουσία της χήρας του Στιβ Τζομπς ανέρχεται στα 18,6 δισ. δολάρια και είναι 54η στη γενική λίστα των κροίσων.

Η Λορίν και η οικογένειά της έχουν κληρονομήσει 20 δισ. δολάρια στην Apple και τη Disney, όταν πέθανε ο Τζομπς.

Από τότε, η 55χρονη Λορίν Πάουελ επένδυσε κάποια από τα χρήματα αυτά σε μέσα ενημέρωσης, αγοράζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του περιοδικού The Atlantic, καθώς και στις μη κερδοσκοπικές εκδόσεις Mother Jones και ProPublica.

Η πιο πλούσια γυναίκα στον τομέα της τεχνολογίας έκανε την εξαγορά μέσω της φιλανθρωπικής της οργάνωσης Emerson Collective, η οποία είναι αφιερωμένη σε προγράμματα για το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Τον Μάιο του 2018 ξόδεψε 16,8 εκατ. δολάρια για μία έπαυλη έξι υπνοδωματίων στο Σαν Φρανσίσκο με θέα τη Golden Gate Bridge.

Πηγή: BBC

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close