Search

Μαγικές τοποθεσίες που ενέπνευσαν την Disney

Φανταστείτε έναν τόπο τόσο όμορφο που σας κάνει να νομίζετε ότι δεν ανήκει σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν μέρη σε κάθε χώρα παγκοσμίως που φαίνονται σα να έχουν βγει κατευθείαν από ένα παραμύθι. Αυτά τα γοητευτικά χωριά, τα αρχαία κάστρα και τα βαθιά δάση έχουν χρησιμεύσει ως έμπνευση για τους σχεδιαστές ταινιών και τους παραγωγούς για να δημιουργήσουν βασίλεια, που μας μαγεύουν στη μεγάλη οθόνη. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πιο εκπληκτικά μέρη που έχουν χρησιμεύσει ως έμπνευση για τις ταινίες παραμυθιού της Disney.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Πείτε το bonjour στην Αλσατία, τη γαλλική περιοχή που είναι διάσημη για τα γραφικά χωριά της. Η ταινία βασίστηκε στην αρχική ιστορία που έγραψε ο Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα. Έτσι, η «μικρή επαρχιακή πόλη» της Belle υπάρχει και στην πραγματικότητα. Οι παραγωγοί επέλεξαν χωριά όπως το Colmar και το Eguisheim για να απεικονίσουν την πόλη της Belle.

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι

Η Χιονάτη είναι εμπνευσμένη από μια γερμανική λαϊκή ιστορία που καταγράφηκε από τους αδελφούς Grimm. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ιστορία μπορεί να ήταν αληθινή και ότι το σκοτεινό δάσος, οι νάνοι και το γυάλινο φέρετρο δείχνουν όλα τα γεγονότα που συνέβησαν γύρω από το Κάστρο Lohr και το δάσος Spessrt.

Μοάνα

Ο John Muske, ένας από τους σκηνοθέτες, πήρε την ιδέα για την ταινία από ένα βιβλίο που περιγράφει τον πολυνησιακό μυθικό ήρωα Māui. Είχε επωμιστεί τη σκληρή δουλειά να ταξιδεύει σε πολλά από τα παραδεισένια νησιά του Νότιου Ειρηνικού για να κάνει κάποια έρευνα  Τα Φίτζι, η Σαμόα και η Ταϊτή ήταν μερικά από τα νησιά που επισκέφθηκε για να μάθει για τον πολιτισμό, τις παραδόσεις των αυτοχθόνων ανθρώπων και για να αναπαραγάγουν τα μαγευτικά τοπία του Motunui, του νησιού Moana.

Πινόκιο

Η Disney δημιούργησε την ταινία από το παιδικό μυθιστόρημα «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» από τον Carlo Lorenzini, ο οποίος εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα από πατρίδα της μαμάς του, το ιταλικό χωριό Collodi. Η πόλη ήταν τόσο κοντά στην καρδιά του Κάρλο που άρχισε να υπογράφει ως Carlo Collodi. Τα μικροσκοπικά σπίτια του, οι στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι και οι αψίδες καθιστούν αυτό το χωριό της Τοσκάνης το ιδανικό σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό του Πινόκιο.

Brave

Δεν είναι μυστικό ότι η ταινία τοποθετείται στα Highlands της Σκωτίας, ενώ η Disney έχει καταχωρίσει ακόμη και το όνομα της οικογένειας της Merida με το επίσημο μητρώο των Tartans της Σκωτίας. Το μεσαιωνικό Κάστρο Dunnottar, που περιβάλλεται από την πιο πράσινη ύπαιθρο στον κόσμο, χρησιμεύει ως το τέλειο μέρος για τις περιπέτειες της Merida. 

Frozen

Το τοπίο προέρχεται από τις αγροτικές πόλεις της Νορβηγίας και τα υπέροχα φιόρδ της. Μπορείτε να δείτε την ομοιότητα στο φυσικό τοπίο, τις ξύλινες εκκλησίες, την αρχιτεκτονική, τα κλωστοϋφαντουργικά σχέδια, ακόμα και τα ζώα (σκεφτείτε τον Sven τον τάρανδο). Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τη Βασίλισσα του Χιονιού της Δανίας του Hans Christian Andersen. Έτσι, φαίνεται φυσικό ότι ο Michael Giaimo, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Frozen, ταξίδεψε στη Σκανδιναβία για να αναζητήσει έμπνευση για την ταινία.

Σταχτοπούτα

Ο Herbert Ryman είναι εκείνος που σχεδίασε το αρχικό κάστρο της Σταχτοπούτας, αυτό που αργότερα χτίστηκε ως μέρος της Disney World. Κύρια έμπνευση του ήταν το κάστρο Neuschwanstein στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκου ΙΙ της Βαυαρίας ως θερινή κατοικία του κάστρου του. Οι ψηλοί πύργοι, η αψιδωτή είσοδος και το δάσος που το περιβάλλει ταιριάζουν απόλυτα με αυτά του κάστρου του Πρίγκιπα της Σταχτοπούτας.

Mulan

Οι πρόγονοι της Mulan πρέπει να είναι υπερήφανοι. Η ταινία είναι μια προσαρμογή της παλιάς κινεζικής λαϊκής ιστορίας, με τίτλο «Η Μπαλάντα του Hua Mulan», που χρονολογείται στον 5ο-6ο αιώνα. Οι παραγωγοί πραγματοποίησαν ιστορική έρευνα και τοποθέτησαν την ιστορία ανάμεσα στις δυναστείες του Ming και του Qing. Το διάσημο τοπίο που απεικονίζεται στην ταινία, όπως το Σινικό Τείχος της Κίνας και η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, είχαν ήδη κατασκευαστεί από τότε.

Η Μικρή Γοργόνα

Αυτό το κάστρο βρίσκεται δίπλα σε μια λίμνη, όχι κοντά στον ωκεανό. Το ελβετικό κάστρο του Chillon, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, ήταν η έμπνευση για το σπίτι του πρίγκηπα Eric. Το κάστρο περιβάλλεται από νερό, οι μεγάλοι πύργοι του αντιστοιχούν σε εκείνους της ταινίας και τα στενά παράθυρα ολοκληρώνουν την εμφάνιση. 

Aladdin

Η φανταστική πόλη της Agrabah βρίσκεται κάπου στη Μέση Ανατολή. Το τραγούδι Arabian Nights το επιβεβαιώνει. Αλλά το παλάτι της Jasmine και το Taj Mahal στην Ινδία είναι εξαιρετικά παρόμοια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Iνδικής Aυτοκρατορίας Mughal, όπου το Ισλάμ ήταν η επίσημη θρησκεία και επικράτησε η μουσουλμανική αρχιτεκτονική.

Tangled

Oι πύργοι υπάρχουν. H Rapunzel είναι μια προσαρμογή των γαλλικών μεσαιωνικών πύργων, όπως και εκείνων του Chenonceau. Υπάρχει, επίσης, μια ισχυρή ομοιότητα με τους εκπληκτικούς ιρλανδικούς πύργους, που είχαν κατασκευαστεί για να υπερασπιστούν τις κοινότητές τους από τους Βίκινγκς, αλλά μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι οι σχεδιαστές άντλησαν έμπνευση από αυτούς. Πάντως η ιδέα για το κάστρο ανήκε στον σχεδιαστή της ταινίας και ήταν σίγουρα μια  προσωπική νίκη του να το τοποθετήσει σε ένα νησί παρόμοιο με εκείνο του όρους St. Michel στο Βασίλειο της Κορόνα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Πηγή: Bright Side

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close