Search

Ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame: Γεγονότα και μια σύντομη ιστορία

Ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά το απόγευμα της Δευτέρας στις 15 Απριλίου 2019, είναι από τα πιο διάσημα ορόσημα στο Παρίσι, όπου δέχεται περίπου 13 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Ο καθεδρικός ναός, του οποίου το όνομα σημαίνει Παναγία, είναι η έδρα της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. 

Πότε κατασκευάστηκε η Notre-Dame;

Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε σε ένα μικρό νησί που ονομάζεται Île de la Cité, στη μέση του Σηκουάνα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1163, κατά τη βασιλεία του βασιλιά Λουδοβίκου Ζ’ και ολοκληρώθηκε το 1345. Θεωρείται ένα κόσμημα μεσαιωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Μετά την έναρξη της κατασκευής, στο σχεδιασμό του καθεδρικού ναού προστέθηκαν πεζούλες. Ο σχεδιασμός προοριζόταν να συγκρατήσει τους λεπτούς, ψηλούς, γοτθικούς τοίχους και να αποτρέψει τις ρωγμές τους. Οι πεταλούδες στήριξης έχουν σκοπό να παρέχουν στήριξη στη δομή αλλά και να προσθέτουν στο γοτθικό ύφος του καθεδρικού ναού.

Στη δεκαετία του 1790, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ήταν κατεστραμμένο και παραμελημένο. Το μυθιστόρημα του 1831 του Victor Hugo, “Notre-Dame de Paris”, το οποίο δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα ως “The Hunchback of Notre Dame”, ενημέρωνε τους αναγνώστες για την κατάσταση του κτιρίου.

Το βιβλίο βοήθησε να προωθηθούν σημαντικές ανακατασκευές από το 1844 έως το 1864, όταν οι αρχιτέκτονες Jean-Baptiste-Antoine Lassus και Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc επανεξέτασαν το κτίσμα.

Ποια ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα εκεί;

Ο Henry VI της Αγγλίας έγινε βασιλιάς της Γαλλίας στο Notre-Dame το 1431. Ακόμη, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο οποίος επίσης προσπάθησε να σώσει τον ιστορικό καθεδρικό ναό, στέφθηκε αυτοκράτορας εκεί το 1804. Το 1909, ο Joan of Arc, ο οποίος βοήθησε τη Γαλλία να πολεμήσει τους Άγγλους και κάηκε στον στύλο αιώνες παλαιότερα, στέφθηκε στον καθεδρικό ναό από τον Πάπα Πίο Ι’.

Ο καθεδρικός ναός φιλοξενεί επίσης το στέμμα των αγκάθων και το χιτώνα του Αγίου Λουί , το οποίο προφανώς το κατέστρεψε με ασφάλεια από τη φωτιά και στο Δημαρχείο του Παρισιού, σύμφωνα με τον κ. Franck Riester, υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας. Το στέμμα των αγκάθων πιστεύεται ότι είναι το ίδιο που φορούσε ο Ιησούς Χριστός κατά τη διάρκεια της σταύρωσης. Το πρώτο στεγάστηκε στο Ste. Chapelle στο Ile de la Cité, αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στην Notre Dame.

Η αιχμή του καθεδρικού ναού που κατέρρευσε στη φωτιά τη Δευτέρα περιελάμβανε λείψανα – δόντια, κόκαλα ή τρίχες – των προστατών αγίων του Παρισιού, του Αγίου Ντενίς και του Αγίου Γεωργίου. Τα λείψανα τοποθετήθηκαν στον πυργίσκο από έναν αρχιεπίσκοπο για την προστασία του καθεδρικού ναού.

Τι συνέβαινε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά;

Ο καθεδρικός ναός, όπου προσφέρεται στο κοινό για προσευχή τις Κυριακές, βρίσκεται σήμερα σε εκτεταμένη ανακαίνιση. Το 2017, οι New York Times έγραψαν ότι ο καθεδρικός ναός χρειαζόταν μια ανανέωση. Ο καιρός και ο χρόνος είχαν επιπτώσεις στο κτίριο. Τα σπασμένα σαλόνια αντικαταστάθηκαν από πλαστικό και ο ασβεστόλιθος κατέρρεε στην αφή. Η ανακαίνιση αναμένεται να κοστίσει σχεδόν 180 εκατομμύρια δολάρια.

Έχει καεί ο καθεδρικός ναός στο παρελθόν;

Στην πραγματικότητα το σημερινό οικοδόμημα αντικατέστησε μια προηγούμενη εκκλησία που καταστράφηκε από τη φωτιά. Η πυρκαγιά είχε χτυπήσει ξανά τον 13ο αιώνα, προκαλώντας πρόσθετες εργασίες στον καθεδρικό ναό μεταξύ 1230 και 1240, σύμφωνα με το βιβλίο «Η Μηχανική των Μεσαιωνικών Καθεδρικών».

Πηγή: New York Times

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close