Search

Ρωσία: 41 οι νεκροί στο αεροπορικό δυστύχημα της Aeroflot στο Σερεμέτιεβο

Στους 41 νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος της εταιρείας Aeroflot, το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ερευνών. Μόνο 37 από τους 78 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο μοιραίο Sukhoi Superjet 100 διασώθηκαν, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.

Η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο ότι το αεροπλάνο “επέστρεψε στο αεροδρόμιο για τεχνικούς λόγους” και ότι οι μηχανές του τυλίχθηκαν στις φλόγες αμέσως μετά την προσγείωση.

Ο πιλότος του Sukhoi Superjet 100, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει προγραμματισμένο δρομολόγιο για το Μουρμάνσκ της Ρωσίας, επιβεβαίωσε ότι λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του χτυπήθηκε από κεραυνό, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα όργανα του. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας είπε, πως “Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αεροπλάνο χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο κατά την προσγείωσή του”.

Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα εις βάθος

Από τους τραυματίες, δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Βισνέφσκι, άλλοι δύο έχουν εισαχθεί στην κλινική Σκλιφοσόφσκι και η κατάστασή τους κρίνεται σοβαρή, ενώ τρεις μεταφέρθηκαν σε ένα νοσοκομείο του Χίμκι.

Η κατασκευάστρια εταιρεία διαβεβαίωσε πως πρόκειται για ένα καινούργιο αεροσκάφος, αφού μόλις τον Αύγουστο του 2017 είχε κατασκευαστεί και τόνισε πως είχε περάσει από προγραμματισμένο έλεγχο προ ενός μηνός.

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε περιγράφει η αεροσυνοδός στους δημοσιογράφους

Η 34χρονη Τατιάνα Κασατκίνα άρπαζε κυριολεκτικά τους επιβάτες από τον γιακά και τους έσπρωχνε προς την έξοδο κινδύνου που υπήρχε η τσουλήθρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκένωση του αεροσκάφους.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, υπήρχαν ορισμένοι άνθρωποι που εμπόδιζαν την έξοδο, καθώς πριν αποβιβαστούν, προσπαθούσαν να πάρουν τις χειραποσκευές τους.

«Όταν το αεροπλάνο σταμάτησε, άρχισε αμέσως η εκκένωση. Η φωτιά ήταν ορατή. Όλοι φώναζαν ότι πήραμε φωτιά, αλλά δεν υπήρχε φωτιά μέσα στην καμπίνα εκείνη τη στιγμή. Χτύπησα την πόρτα με το πόδι μου και έσπρωξα προς τα έξω τους επιβάτες για να μην επιβραδύνουν την εκκένωση. Για να κάνουν γρήγορα τους τράβαγα από τον γιακά», υποστηρίζει η ηρωίδα αεροσυνοδός και προσθέτει «Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Ο καπνός ήταν ήδη μαύρος. Οι τελευταίοι σέρνονταν για να βγουν έξω. Όλοι είχαν πεταχτεί από τις θέσεις τους και προχωρούσαν μπροστά παρά το γεγονός ότι το αεροπλάνο κινείτο ακόμα με ταχύτητα. Είδα την πρώτη γυναίκα να τηλεφωνεί σε κάποιον και να λέει «πήραμε φωτιά, πέφτουμε».

Η αεροσυνοδός υποστηρίζει πως το αεροσκάφος όταν απογειώθηκε πέρασε μέσα από σύννεφα και λόγω σφοδρής καταιγίδας, χτυπήθηκε από κεραυνό, μια θεωρία που επιβεβαιώνουν αρκετοί επιβάτες. Αμέσως, ο πιλότος ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής για το αεροδρόμιο, καθώς οι εσωτερικές επικοινωνίες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά. «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: οι δεξαμενές καυσίμων ήταν γεμάτες», ανέφερε.

Τα τρία σενάρια για την φονική πυρκαγιά στο μοιραίο αεροσκάφος

Τρία είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι ρωσικές Αρχές, ως προς τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Sukhoi Superjet 100, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 41 ανθρώπων: Απειρία των πιλότων, μηχανική βλάβη ή κακοκαιρία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες το αεροπλάνο τυλίχθηκε στις φλόγες, κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, που πραγματοποίησε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, In.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close