Search

Jason-Αντιγόνη Dane: Η απόδοση φύλου και θρησκείας είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερο άρθρο, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοθέν μου όνομα και συστήνομαι δηλαδή ως το Jason-Αντιγόνη».

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας του φύλου, το Jason-Αντιγόνη βρέθηκε την 1 Νοεμβρίου στη δικαστική αίθουσα του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου με σκοπό να διεκδικήσει τη διαγραφή του φύλου του, από τα επίσημα αρχεία του κράτους. Πιο συγκεκριμένα, ζητά να αναγνωριστεί ως non binary άτομο, δηλαδή κάτι που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ).

Η συνάντηση μας έγινε σε μια καφετέρια, στο κέντρο της Αθήνας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και συγκεκριμένα στην περιοχή των Εξαρχείων. Το πραγματικό του όνομα είναι Ιάσων Δούσης. Εκείνος μου συστήθηκε ως το Jason-Αντιγόνη. Η χρήση του ουδέτερου άρθρου μπροστά από το όνομα του είναι αλήθεια πως με παρεξένεψε και μου προκάλεσε αρκετές απορίες. Είναι 32 ετών, αριστούχος απόφοιτος του τμήματος θεατρικών σπουδών στην Πάτρα. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του «Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα». Συνδιαχειρίστηκε για αρκετά χρόνια και με μεγάλη επιτυχία τον εκπαιδευτικό οργανισμό Perugia-Τίνα Ζωγοπούλου, όπου προώθησε σημαντικά όλες τις ευρέως ομιλούμενες γλώσσες του κόσμου στην Ελλάδα, τόσο με την δημιουργία τμημάτων εκμάθησης, όσο και με την έκδοση βιβλίων γραμματικής με εξηγήσεις στα ελληνικά για την εκμάθηση αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών, ρωσικών, κινέζικων, ιαπωνικών, αραβικών, σουηδικών και άλλων γλωσσών. Ο ίδιος ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά. Σήμερα αρθρογραφεί στο «lesbian.gr».

Έχει πλούσια ακτιβιστική δράση, είναι βιγκανιστής, φεμινιστής, οικολόγος και τον ενδιαφέρει η πολιτική. Θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι πολιτική. Θέλει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με τα κοινά, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του στα δημόσια δρώμενα. Μάχεται καθημερινά υπέρ των ανθρωπίνων και ζωικών δικαιωμάτων. Μπορεί κανείς να τον συναντήσει στο Μοναστηράκι ημίγυμνο, να συμμετέχει σε πορείες για το βιγκανισμό ως νέο τρόπο διατροφής, αλλά και στο Σύνταγμα, δίπλα στον Εύζωνα φορώντας γυναικείο φόρεμα. Έχει δεχτεί «bullying» από πολλούς για την πορεία που ακολουθεί, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου δηλώνει πραγματικά χαρούμενος.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενο που ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή της ταυτότητας του φύλου. Είναι κάτι πολύ θετικό, αν και άργησε πάρα πολύ. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό νωρίτερα. Διαφωνώ παράλληλα με το ηλικιακό όριο των 15 ετών. Είναι πάρα πολλά. Η ηλικία θα πρέπει να διαγραφεί. Θα πρέπει ένα παιδί όταν νιώσει έτοιμο, να μπορεί να αλλάξει φύλο. Είτε είναι 5 ετών, είτε 15, είτε 25. Ακόμα να υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα αλλαγής. Όχι μόνο μια φορά που αναγράφεται στην ισχύουσα νομοθεσία».

-Καταρχήν τι σημαίνει άφυλο που αυτοπροσδιορίζεσαι και πότε ξεκίνησε όλο αυτό;

«Το άφυλο είναι μια από τις ταυτότητες του φύλου. Δεν έχει να κάνει με ορμονολογικές εξετάσεις. Χρησιμοποιώ το ουδέτερο γένος γιατί δεν αισθάνομαι ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα. Είναι θέμα καθαρά αυτοπροσδιορισμού για μένα. Εμένα με λένε Jason-Αντιγόνη. Το Jason είναι η αγγλική εκδοχή του Ιάσονα. Το Ιάσων μου αρέσει γιατί ετυμολογικά συνδέεται με την ίαση και τη θεραπεία. Συστήνομαι ως Jason θέλοντας να δείξω πως ένα άτομο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα μπορεί να έχει όνομα στα αγγλικά. Το δε Αντιγόνη αναφέρεται στο αιώνιο σύμβολο επαναστατικότητας της ομώνυμης ηρωίδας του Σοφοκλή, του παιδιού που πάει κόντρα στις πολιτικές των μεγάλων ανδρών. Εγώ συγκεκριμένα ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, έχω μούσια, και φοράω φορέματα. Γενικώς, θεωρώ τα γυναικεία πιο άνετα, πιο ωραία ρούχα. Όλο αυτό ξεκίνησε στα 28 μου χρόνια, όταν τότε συνειδητοποίησα τις κατηγορίες των τρανς ατόμων. Έως τότε αυτοπροσδιοριζόμουν ως γκέι αγόρι. Σήμερα δηλώνω άφυλο, αλλά είμαι pansexual (συνευρίσκομαι ερωτικά και με άνδρες και με γυναίκες)».

-Έχεις υποστεί εκφοβισμό (bullying);

«Ναι. Αρκετό. Κυρίως λεκτικό στο δρόμο όταν με συναντάνε απλοί πολίτες και με «στολίζουν» με όμορφα, κοσμικά επίθετα. Στο παρελθόν, σε όλη τη σχολική μου ζωή, δεχόμουν ομοφοβικό ενδοσχολικό εκφοβισμό, σε όλα τα σχολεία που πήγα. Σπάνια έχω φτάσει σε σημείο να υποστώ σωματική βία».

-Δηλώνεις άθεος;

«Φυσικά. Η απόδοση φύλου και θρησκείας είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βάπτιση είναι βασανιστήριο. Όταν παίρνεις ένα μωρό και το πετάς στην κολυμπήθρα είναι τεράστιο λάθος. Είναι ένα παραμύθι, ίσως στερεότυπο με το οποίο μας μεγαλώνουν οι γονείς. Η θρησκεία δημιουργεί πατριαρχικά πρότυπα. Θεωρεί τον άνδρα ανώτερο από τη γυναίκα. Μιλάμε δηλαδή για σεξιστικά πρότυπα με τα οποία δεν συμφωνώ. Έχω ήδη δηλώσει στρατευμένο άθεο, οπότε είναι λογικό να βλέπω γενικά το θέμα της θρησκείας ως κάτι που θα έπρεπε να είναι και να θεωρείται πολύ παλιό και απόλυτα ξεπερασμένο. Η αθεΐα είναι πρόοδος και το μέλλον».

-Πρόσφατα πέρασες το κατώφλι του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου διεκδικώντας την αλλαγή του φύλου σου. Πιστεύεις θα δικαιωθείς;

«Είναι η πρώτη φορά που τέθηκε ένα τέτοιο ζήτημα στην ελληνική δικαιοσύνη, δηλαδή κάτι που πάει πιο πέρα από τη νομική αναγνώριση του. Είναι ένα γεγονός, που συμπληρώνει το κενό που άφησε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορούσε τα trans δυϊκά άτομα, δηλαδή τους trans άντρες και τις trans γυναίκες. Προσωπικά θεωρώ ότι θα δικαιωθώ, καθώς όπως λέει και ο δικηγόρος μου Βασίλης Σωτηρόπουλος, που με εκπροσωπεί αφιλοκερδώς, έχουμε αρκετά καλές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που αιτούμαστε. Αν, δεν δικαιωθώ, θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημα μου».

-Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι πριν κλείσουμε;

«Αυτό που λέω πάντα είναι, ότι μέχρι τα 18 μου χρόνια έλεγα πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι το κακό ή το επαίσχυντο, αλλά τα trans άτομα που θέλουν να αλλάξουν το σώμα τους. Έκανα λάθος! Άλλαξα γνώμη και πλέον είμαι απόλυτα σίγουρο ότι πρέπει να μην είμαστε απόλυτα. Να είμαστε «openmind». Θέλω εν κατακλείδι, να καταστήσω σαφές το εξής: Να σεβόμαστε και να μην ζούμε εις βάρος άλλων ατόμων. Δεν τρώμε ζώα! Το μόνο που θέλει, είναι άνοιγμα καρδιάς και μυαλού. Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

– Jason-Αντιγόνη σ’ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.

– «Εγώ σ’ ευχαριστώ. Είμαστε έτοιμα να φύγουμε».

Συνέντευξη: Παναγιώτης Ανδρεάδης, Φιλόλογος-Δημοσιογράφος

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close