Search

Το Jason-Αντιγόνη με νέο look αισθάνεται έτοιμο να ασχοληθεί με τα κοινά

Μια από τις πιο αντισυμβατικές προσωπικότητες στο χώρο του ακτιβισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας, θέτει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, «Δύναμη Ζωής». Το Jason-Αντιγόνη είναι υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις επερχόμενες αυτοδιοίκητικές εκλογές, στις 26 Μαΐου. Έχει κατακριθεί από πολλούς για τις ιδιαίτερες στυλιστικές προτιμήσεις του και μια από αυτές ήταν, η εμφάνιση του στη Βουλή με φουστάνι, τον Μάιο του 2018. Όμως παραμένει ένα από τα σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και πλέον υιοθετεί ένα νέο και τελείως διαφορετικό look.

Τι άλλαξε στη ζωή του Jason-Αντιγόνη τον τελευταίο χρόνο; Πως αποφάσισες να είσαι υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο κεντρικού τομέα Αττικής;

Άλλαξε η ζωή μου για δύο λόγους. Ο ένας είναι η ξαφνική απώλεια του πατέρα μου, ο οποίος ήταν ανέκαθεν πολιτικοποιημένος κι οραματιστής. Δεν βγήκε όμως ποτέ στο προσκήνιο της πολιτικής, παρότι θεωρώ πως άξιζε να βγει πολύ περισσότερο από διάφορα άλλα άτομα που εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους τις θέσεις εξουσίας που κατέλαβαν. Νιώθω, λοιπόν, πως με το να πολιτευτώ εγώ, κάνω αυτό που δυστυχώς δεν έκανε εκείνος. Ο άλλος λόγος είναι το σοκ που υπέστην από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Νιώθω ότι οφείλω στην μνήμη του να παλέψω πιο οργανωμένα και θεσμικά για δικαιώματα κι ελευθερίες.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Ρένα Δούρου;

Δεν είχε τύχει ποτέ να γνωριστούμε. Παρακολουθούσε, όμως, τη δημόσια εικόνα και ακτιβιστική μου δράση. Έτσι, μια μέρα έλαβα από την ίδια ένα ευχάριστο τηλεφώνημα, το οποίο συνοδευόταν από την εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο, για τον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Ποιο είναι το όραμα σου για την Περιφέρεια Αττικής;

Το όραμά μου ταυτίζεται εν πολλοίς με τη φιλοσοφία, τις πρακτικές και τις πολιτικές που εφάρμοσε η Ρένα στην θητεία της ως Περιφερειάρχης, μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και αποδέχτηκα κατευθείαν την πρότασή της. Ενδιαφέρομαι για μια διακυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη της την κλιματική αλλαγή και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σε αυτόν τον άξονα θα συμπορευθώ με το συνδυασμό «Δύναμη Ζωής», θα ενώσουμε δυνάμεις, και θα τονίσουμε την διαθεματική σχέση μεταξύ εκπαίδευσης, πολιτισμού, οικολογίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Υπάρχει σχέδιο έτσι ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι και αυτή στη Μάνδρα; Πιστεύεις πως υπήρξαν ευθύνες από μεριάς περιφέρειας για τις συγκεκριμένες δολοφονικές καταστροφές;

Η αντιμετώπιση των ολέθριων αυτών καταστροφών γίνεται πάντα από την αστυνομία και την πυροσβεστική. Η Περιφέρεια συνεισφέρει με αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα. Η Περιφέρεια Αττικής επί Ρένας Δούρου, παρέδωσε και δρομολόγησε εκατοντάδες σχετικά έργα για πρώτη φορά στην ιστορία. Η στοχοποίηση της Περιφερειάρχη από άτομα που ως μόνο σκοπό έχουν την καπηλεία των ανθρώπινων τραγωδιών, είναι άδικη και καταδικαστέα. Ειδικά όταν τα άτομα αυτά προέρχονται από πολιτικούς χώρους που δεν συνηθίζουν να νοιάζονται για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σε προηγούμενη σου συνέντευξη είχες αναφέρει πως δεν πρόκειται να φορέσεις ποτέ σακάκι, καθώς θεωρείς ότι είναι σύμβολο της πατριαρχίας. Τι άλλαξε ξαφνικά και εμφανίζεσαι με τελείως διαφορετικό look;

Το look μου το άλλαξα πάνω από μισό χρόνο πριν από τις εκλογές. Δεν σηματοδοτεί τίποτα παραπάνω από μια μετατόπιση και απλοποίηση των ενδυματολογικών μου επιλογών. Δεν φορώ πλέον κοσμήματα, φοράω σακάκια (όπως άλλωστε όλα τα φύλα), και -ακόμα τουλάχιστον- δεν φορώ καν γραβάτες.

Πιστεύεις πως θα έχεις την πλήρη στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στις επερχόμενες εκλογές;

Το πιστεύω, το εύχομαι, το θεωρώ αναγκαίο και λογικό. Είναι η κατάλληλη στιγμή να εκλέξουμε τους πρώτους ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικούς. Να αναδείξουμε τα σχετικά ζητήματα, όπως και τα ζητήματα των γυναικών, των μεταναστών-προσφύγων και των παιδιών. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τα πράγματα μονοθεματικά και μονοδιάστατα.

Με ποιους τρόπους θα προσπαθήσεις να κάνεις πιο ομαλή την αφομοίωση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελληνική κοινωνία, εφόσον η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ουσιαστικά δέχεται πόλεμο;

Η εκλογή εμού ή και των υπόλοιπων ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψηφίων, θα έχει ιστορικό χαρακτήρα και υψηλό συμβολισμό. Πέραν αυτών, όμως, δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δέχεται πόλεμο, τουλάχιστον όχι από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Οπότε, οι πολιτικές και η στήριξη που θα επιδείξουμε εμπράκτως στις σχετικές οργανώσεις και τις διεκδικήσεις τους, θα επιφέρει αποτελέσματα και θα δημιουργήσει τομές.

Ποιες δυσκολίες πιστεύεις πως θα συναντήσεις σε αυτή την προσπάθεια;

Θα προσπαθήσω να αντιπαρέλθω και να αψηφήσω τα όποια συντηρητικά στοιχεία συναντήσω. Άλλωστε, ο συνδυασμός της «Δύναμης Ζωής» και η Περιφερειάρχης, θα είναι μόνιμοι και σταθεροί συνεργάτες κι αρωγοί μου.

Όταν ανακοίνωσες την υποψηφιότητα σου, υπήρξαν άνθρωποι από το κοντινό σου περιβάλλον που σε συμβούλεψαν να το ξανασκεφτείς;

Ναι, βέβαια! Μου είπαν: «Πού πας να μπλέξεις;», μου επέστησαν την προσοχή, μου τόνισαν ότι θεωρούν την πολιτική ένα βρώμικο παιχνίδι, γεμάτο διεφθαρμένους ανθρώπους. Τους απάντησα ότι δεν έχω υπάρξει σε περιβάλλον που να μην έχει αυτά τα χαρακτηριστικά κι ότι δεν πρόκειται να χάψω ότι αυτός ο χώρος είναι τόσο πολύ χειρότερος. Κύριος επίσης λόγος που με υποκινεί και με πεισμώνει είναι η αντίσταση στην δεξιά κι ακροδεξιά επέλαση. Σφίγγω τα δόντια, λοιπόν, και διεκδικώ μια πολιτική θέση, προκειμένου να μεταφέρω αισιοδοξία και να συντελέσω στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.

Γνώριζες τον Ζακ Κωστόπουλο; Πιστεύεις θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση;

Τον γνώριζα εδώ και αρκετά χρόνια. Τον θαύμαζα και τον εκτιμούσα. Η πορεία της υπόθεσης του, που είναι στάσιμη, δεν με ικανοποιεί. Τρομάζω στην ιδέα ότι δεν θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που πρέπει και δεν θα δικαιωθεί -έστω μετά θάνατον- η μνήμη του Ζακ. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει συνεκδοχικά και την αποδοχή του εκφασισμού της κοινωνίας.

Ποιο είναι το μήνυμα σου για τους κατοίκους της Αττικής αλλά και ποιο το μήνυμα σου για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της οποίας είσαι, θέλοντας ή μη, εκπρόσωπος;

Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Αττικής αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό να ψηφίσει οπωσδήποτε τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και στις Ευρωεκλογές. Να ενδυναμώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και να κλείσει διεφθαρμένους ανθρώπους με βεβαρυμένο παρελθόν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Συνέντευξη: Παναγιώτης Ανδρεάδης & Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close