Search

Αφιέρωμα στην ηθοποιό και τραγουδίστρια Σμαρούλα Γιούλη

Μια γλυκύτατη και ταλαντούχα παρουσία, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια, που διέπρεψε στο μιούζικαλ.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Η Σμαρούλα Γιούλη, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 9 ετών, ως παιδί θαύμα, το 1943, στην ταινία η «Φωνή της καρδιάς», πλάι στον Αιμίλιο Βεάκη, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη μεταπολεμική σταρ – ενζενί του εγχώριου κινηματογράφου.

Ακολούθησαν οι ταινίες “Xαμένοι άγγελοι”, “Tελευταία αποστολή”, “Tο σωφεράκι”, “Το οργανάκι” και δεκάδες ακόμα…

Το 1948 συμμετείχε στην επιθεώρηση των Σακελλάριου -Γιαννακόπουλου «Ανθρωποι, άνθρωποι» και στην κινηματογραφική ταινία “Χαμένοι Άγγελοι” του Νίκου Τσιφόρου.

Το 1957 γνωρίστηκε με τον έφεδρο αξιωματικό και μετέπειτα επιτυχημένο θεατρικό επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά. Παντρεύτηκαν ένα χρόνο μετά, με κουμπάρους τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Μίμη Φωτόπουλο, και αποτέλεσαν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Το 1958 συγκρότησε δικό της θίασο και άρχισε να περιοδεύει, ενώ συνεργάστηκε με πολλούς από τους κινηματογραφικούς της παρτενέρ, όπως τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, σε ξένες, αλλά κυρίως, σε ελληνικές κωμωδίες, πολλές από τις οποίες μεταφέρθηκαν με επιτυχία και στη μεγάλη οθόνη.

Συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με τον σύζυγό της, Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασε πολλά ελληνικά και ξένα έργα ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιανουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένων (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.). Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους έλληνες σκηνοθέτες, ενώ η ίδια σκηνοθέτησε πρόζες και μουσικά θεάματα, όπως το μιούζικαλ 20 χρόνια Θεοδωράκης, Καφενείον η Ελλάς κ.ά

Τραγούδια όπως το «Βίρα τις άγκυρες» και «Θέλω να χορεύω» γίνονται μεγάλα σουξέ και κυκλοφορούν σε δίσκους γραμμοφώνου από τις εταιρείες Columbia και His Master Voice.

Τη δεκαετία του ’80, σε συνεργασία με τον σύζυγό της, παρουσίασε και πρωταγωνίστησε σε πολλά μιούζικαλ, σε συνεργασία πάντα με τον σύζυγό της, παρουσίασε και πρωταγωνίστησε σε πολλά μιούζικαλ, όπως το Σικάγο, η γυναίκα της χρονιάς, μάγκες και Κούκλες, Hello Ντόλυ και αργότερα στο Sweet Charity.

Πρωτότυπες για την εποχή, πλούσιες και πολυδάπανες οι μουσικοθεατρικές αυτές παραγωγές, για τις οποίες μετακαλούσε ξένους σκηνοθέτες του είδους, άφησαν να ξεδιπλωθεί το ταλέντο της στο τρα- γούδι και τον χορό. Ήμουν τυχερή που τη θαύμασα από κοντά!!!

Από τη δεκαετία του ’90 και μετά έπαιζε όλο και λιγότερο στο θέατρο.

Πέθανε στις 7 Μαρτίου 2012, περίπου τρεις μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της, σε ηλικία 78 ετών.

Της Σοφίας Βαλαβάνη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close