Search

Ένα γλυκό αφιέρωμα στην ταλαντούχα με τα βελούδινα μάτια ηθοποιό Κάκια Αναλυτή

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου δίδασκε ο Δημήτρης Ροντήρης. Το ντεμπούτο της στο θεατρικό σανίδι έγινε στη δεκαετία του’55, στο θίασο του Διονύση Παγουλάτου, με το έργο «Το Φιόρο του Λεβάντε», του Γρηγόρη Ξενόπουλου.

Συνεργάστηκε με τους θιάσους του Μάνου Κατράκη και της Κυρίας Κατερίνας (Κατερίνα Ανδρεάδη). Συνεργαζόμενη με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, έπαιξε σε πολλά έργα, κυρίως κωμωδίες, μερικά από αυτά είναι: «Μάμα», «Η κυρία δε με μέλλει», «Κλέφτρα αγάπη μου», «Άσπρο, μαύρο, κόκκινο», «Μαθήματα ηθικής», «Μαριάνα Πινέδα».

Στο θίασο αυτό γνώρισε και παντρεύτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 τον Κώστα Ρηγόπουλο, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, την ηθοποιό Ζωή Ρηγοπούλου. Ο Κώστας, τότε, ήταν μόλις 25 χρόνων, όταν γνώρισε την Κάκια, που ήταν 18, κοριτσάκι. Ακολούθησαν αξιόλογες συνεργασίες με τη «Νέα Σκηνή» του Κωστή Λειβαδέα, του Ντίνου Ηλιόπουλου, της Κατερίνας Ανδρεάδη, του Νίκου Χατζίσκου.

(1962, στην «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ).

Την περίοδο 1962-1963 με τον Κ. Ρηγόπουλο και τον Γιάννη Αργύρη, συνέπτυξαν θίασο και ανέβασαν την κοινωνική ηθογραφία των Βαγγέλη Γκούφα – Βασίλη Ανδρεόπουλου, «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες».

Το 1963 δημιούργησε με το σύζυγό της, δικό της θίασο, που στεγαζόταν στο θέατρο ΑΝΑΛΥΤΗ.

Μαζί ανέβασαν πολλά έργα, όπως: «Ένα κρεβάτι για τρεις», «Έρωτας και πολιτική», «Γυάλινος κόσμος».Τεράστια επιτυχία του θιάσου ήταν το έργο «Αγάπη μου Ουάουα» που παίχτηκε τις σεζόν 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1970-71, 1971-72, με τεράστια επιτυχία!

Μετά την επιτυχία αυτή, το ζευγάρι ανέβασε τα έργα: «Ερωτάς και πολιτική», «Το αυτί του Αλέξανδρου», «Ένα κρεβάτι για τρεις», «Λεωφορείον ο πόθος», «Η καρυδόπιτα», «Ο επιθεωρητής έρχεται», «Γυάλινος κόσμος», «Φθινοπωρινή ιστορία» κ.ά. Ο τελευταίος ρόλος της Κάκιας Αναλυτή στο θέατρο που έφερε το όνομά της ήταν στο «Σε φιλώ στη μούρη» του Γ. Διαλεγμένου (1997-98).

Στη δεκαετία του ’50 άρχισε και η κινηματογραφική καριέρα της Κάκιας Αναλυτή, σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους ενζενί.

Μεταξύ των ταινιών της είναι οι εξής: «Ανθισμένη αμυγδαλιά», «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα», «Ματωμένα στέφανα», «Θρίαμβος», «Λαός και Κολωνάκι», «Διαζύγιο αλά ελληνικά», «Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα», «Η βίλα των οργιών», «Σταχτοπούτα», «Μια του κλέφτη» με τον Δημήτρη Χορν κ.ά.

Τελευταίο έργο που συμμετείχε ήταν το «Σε φιλώ στη μούρη». Συμμετείχε σε πληθώρα ταινιών μεταξύ των οποίων: «Ανθισμένη αμυγδαλιά», «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα», «Ματωμένα στέφανα», «Θρίαμβος», «Λαός και Κολωνάκι», «Διαζύγιο αλά ελληνικά», «Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα», «Η βίλα των οργίων», «Σταχτοπούτα», «Μια του κλέφτη» κ.ά…, που ακόμα παρακολουθούμε, και μας αρέσουν…

Έφυγε από τη ζωή, μόλις 68 χρονών… Ήταν μια ζωή γεμάτη, από προσωπικές, και θεατρικές επιτυχίες!!!

Της Σοφίας Βαλαβάνη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close