Search

Ένα αφιέρωμα στην ταλαντούχα καλλονή Ρίκα Διαλλινά

H Ρίκα Διαλυνά (ως Ειρήνη Διαλλινά, του Μενελάου, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 8 Αυγούστου 1934. Είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με ιδιότητα μοντέλο, ηθοποιός, διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία, και ζωγράφος.

Βιογραφία

Τελειώνοντας το γυμνάσιο, ήρθε στην Αθήνα για να μπει στο πολυτεχνείο και να δώσει εξετάσεις στη σχολή καλών τεχνών, όπου πέρασε με μεγάλη επιτυχία. Μετέπειτα, άρχισε μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Μόραλη και συγχρόνως γράφτηκε και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δάσκαλοί της ήταν οι Δ. Ροντήρης, Κ. Παξινού, Σολομός, Σπύρος Μελάς.

Το 1954, που ακόμα ήταν φοιτήτρια, έλαβε μέρος στα καλλιστεία της εποχής και εκλέχθηκε Σταρ Ελλάς (τον τίτλο της Μις Ελλάς κέρδισε η Έφη Μελά) ενώ στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για το διαγωνισμό της Μις Υφήλιος, όπου κέρδισε την πέμπτη θέση. Παρέμεινε αρκετά εκεί γιατί παντρεύτηκε και παράλληλα σπούδασε αγγλικά στο New York University ενώ έκανε και ιδιωτικά μαθήματα υποκριτικής από την Judith Elliot.

Συνεργάστηκε με το θίασο Λεμού και έπαιξε στο Νυφιάτικο τραγούδι του Περγιάλη, στο «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» του Σακελλάριου και στο «Ζητείται μπαμπάς». Στη συνέχεια γνώρισε τον Ηλία Καζάν, που την παρότρυνε να σπουδάσει στη σχολή του Wyn Handman, ενός απ’ τους καλύτερους δασκάλους της Νέας Υόρκης και πολύ επιλεκτικού. Έγινε αποδεκτή από τον αυστηρό δάσκαλο και άρχισε τις σπουδές.

Στο μεταξύ συνέχισε τα μαθήματα ζωγραφικής και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και στην 6η ετήσια έκθεση διαγωνισμού της Benedictine Art Awards, όπου ανάμεσα σε 2.000 καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό επιλέχθηκαν μόνο 40 ζωγράφοι για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη γνωστή γκαλερί της Park Avenue. Ανάμεσά τους ήταν και η ίδια.

Μετά από λίγο έφυγε για το Hollywood και έλαβε μέρος στο σίριαλ «The Rat Patrol» με τον Christopher George, και σε διάφορες άλλες εκπομπές, όπως το Σόου του Μέρφι Γκρίφιν, του Τζόνυ Κάρσον κ.ά.

Στη συνέχεια πήγε στην Ιταλία και πήρε μέρος στην πρώτη της ταινία “Τα τέρατα”, με τον Βιτόριο Γκάσμαν, σε σκηνοθεσία Ντίνο Ρίτζι. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, δίπλα στους: Μπόρις Καρλόφ, Μισέλ Μερσιέ, Βάλτερ Κιάρι, Φελίνι και Μπλατζέτι. Ακολούθησε η Γερμανία, όπου πήρε μέρος στην ταινία «Δόκτορ Μαμπούζ», με τον Πίτερ Βαν Άικ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην ταινία «Summer lovers» με την Ντάριλ Χάνα και στην ταινία Οι Θεοί του Ολύμπου με τον Όλιβερ Ριντ, έγινε περιζήτητη από τους Έλληνες παραγωγούς και άρχισε τα γυρίσματα μιας σειράς ταινιών στα ελληνικά πια εδάφη.

‘Έπαιξε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως : Κ. Βουτσά, Μ. Φωτόπουλο, Χ. Ευθυμίου, Γ. Γκιωνάκη, Β. Αυλωνίτη, Ορέστη Μακρή, Δ. Παπαγιαννόπουλο, Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Στολίγκα, Άννα Καλουτά, Ρένα Ντορ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζ. Καρέζη κ.ά.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου Κ. Χατζηχρήστου και στη συνέχεια συμμετείχε στους θιάσους των : Κατερίνας, Λάμπρου Κωνσταντάρα, Μ. Φωτόπουλου κ.ά. Επίσης συνεργάστηκε με το μοντέρνο θέατρο όπου ανέβασε στο Λυκαβηττό τον Λόρδο Βύρωνα του Α. Λιδωρίκη, με τον Χ. Πολίτη στον ομώνυμο ρόλο.

Δεν παραμέλησε όμως να ζωγραφίζει, συνέχισε να φτιάχνει έργα και παράλληλα έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στη γκαλερί Παπαγεωργίου του Χίλτον, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Έχει γράψει τους στίχους Λόγια αγάπης στο δίσκο του Β. Φώτου καθώς και την αυτοβιογραφία της, που εκδόθηκε το 1991.

Το 2000 ασχολήθηκε και πάλι με τη συγγραφή και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της μυθιστόρημα.

Η Ρίκα Διαλυνά, παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτα το 1954, με τον Ελληνοαμερικανό χρηματιστή Νικ Παπαδάκο (1919-1988), με τον οποίο απέκτησε την επόμενη χρονιά την κόρη της, Ντέμυ. Ο γάμος κράτησε δέκα χρόνια. Δεύτερος σύζυγός της από το 1983 ήταν ο εφοπλιστής Νίκος Χρυσικόπουλος (1918-2017).

Της Σοφίας Βαλαβάνη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close