Search

Οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βαθμολογεί τα ανθρώπινα έμβρυα με υψηλό βαθμό ακρίβειας

Οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βαθμολογεί τα ανθρώπινα έμβρυα με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NPJ Digital Medicine, μια πολυεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη, κατέδειξε τη χρήση ενός λογισμικού α την αξιολόγηση εμβρύων ηλικίας πέντε ημερών

Ο αλγόριθμος, που ονομάζεται STORK, εκπαιδεύτηκε με ηχογραφήσεις για την ανάπτυξη πάνω από 10.000 έμβρυα.

Η ταξινόμηση εμβρύων είναι ένα τυπικό εργαλείο για την επιλογή εμβρύου στην εξωσωματική γονιμοποίηση – με τα έμβρυα που επιτυγχάνουν υψηλή βαθμολογία για παράγοντες όπως η συμμετρία, ο υψηλός αριθμός κυττάρων και ο χαμηλός κατακερματισμός που χρησιμοποιούνται πρώτα για μεταφορά. Ωστόσο, αυτές οι μορφολογικές εκτιμήσεις είναι χρονοβόρες και υποκειμενικές, με διαφορετικούς εμβρυολόγους να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Τα συστήματα εμβρυακής βαθμολόγησης δεν διαθέτουν τυποποίηση σε ολόκληρο τον τομέα. Η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς, ανέφερε ο Δρ Olivier Element, συγγραφέας και διευθυντής του Αγγλικού Weill Cornell’s Englander Institute for Precision Medicine.
Η βαθμολόγηση των εμβρύων ως φτωχών, καλών ή υψηλής ποιότητας συγκρίθηκε μεταξύ STORK και πέντε εμβρυολόγων από τρεις διαφορετικές ηπείρους. Το STORK αποδείχθηκε ότι ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της πλειοψηφίας των εμβρυολόγων (3 στα 5) στο 95,7% των περιπτώσεων. Οι ίδιοι οι εμβρυολόγοι συμφωνούσαν πλήρως μόνο σε 89 από 374 έμβρυα.

Η ομάδα προτείνει ότι το εργαλείο θα βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης και στη στήριξη της μεταφοράς ενός εμβρύου, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που συνδέονται με τις πολλαπλές γεννήσεις.

«Ο αλγόριθμός μας θα βοηθήσει τους εμβρυολόγους να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες ότι οι ασθενείς τους θα έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη», δήλωσε ο Δρ Elemento. «Η διαδικασία IVF θα παραμείνει η ίδια, αλλά θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενοι την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης».

Συνδυάζοντας τη βαθμολογία STORK για 2182 έμβρυα με πληροφορίες για τον ασθενή, όπως η ηλικία και η κλινική διάγνωση, το πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη σεναρίων με πιθανότητα εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αυτό απαιτεί περαιτέρω ανεξάρτητες δοκιμές για να αποδειχθεί το κλινικό όφελος.

Ο Δρ Eric Forman στο Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Columbia, και της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι “Όλος ο αλγόριθμος αυτός είναι να αλλάξουμε τη σειρά με την οποία μεταφέρουμε. Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες να μείνουν έγκυες πιο γρήγορα και με ασφάλεια».

Η ομάδα σχεδιάζει μια τυχαιοποιημένη δοκιμή για να συγκρίνει τα ποσοστά εμφύτευσης μεταξύ STORK και εμβρύων που έχουν επιλεγεί από εμβρυολόγο. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζονται για τη χρήση του συστήματος για τον εντοπισμό εμβρύων με ανευπλοειδισμό και ανώμαλη περιεκτικότητα χρωμοσωμάτων. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια εναλλακτική λύση για τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, μια δαπανηρή και επεμβατική διαδικασία.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc Βιοηθικής

Πηγή: Bionews

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close