Search

Θηλυκός καρχαρίας αποθηκεύει για χρόνια το σπέρμα των συντρόφων του

Οι υπεύθυνοι ενός ενυδρείου στην Καλιφόρνια κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε όταν είδαν ζωντανά έμβρυα μέσα σε αβγά καρχαρία. Ήταν περίεργο επειδή όλοι οι καρχαρίες της δεξαμενής ήταν θηλυκοί, και δεν είχαν συναντήσει αρσενικό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Θηλυκός καρχαρίας αποθηκεύει για χρόνια το σπέρμα των συντρόφων του | tovima.gr

Οι υπεύθυνοι ενός ενυδρείου στην Καλιφόρνια κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε όταν είδαν αβγά καρχαρία με ζωντανά έμβρυα. Ήταν περίεργο επειδή όλοι οι καρχαρίες της δεξαμενής ήταν θηλυκοί, και δεν είχαν συναντήσει αρσενικό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Βιολόγοι της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν στην επιθεώρηση «Journal of Fish Biology» την περίπτωση ενός καρχαρία του είδους Chiloscyllium punctatum ο οποίος κρατούσε μέσα του το σπέρμα των συντρόφων του για τουλάχιστον 45 μήνες. Η αποθήκευση του σπέρματος, μέσα σε ειδικά σωληνάρια κοντά στις ωοθήκες, επιτρέπει στο θηλυκό να συλλαμβάνει ακόμα και αν δεν βρίσκεται στη γόνιμη φάση του κύκλου του όταν ζευγαρώνει.

Η ανακάλυψη

Η ιστορία ξεκίνησε το 2010, όταν ένας βιολόγος αποφάσισε να εξετάσει αν ήταν ζωντανά τα αβγά που γεννούσαν περιστασιακά οι καρχαρίες του ενυδρείου Steinhart στο Σαν Φρανσίσκο. Τα ίδια τα αβγά δεν είχαν παραξενέψει τους υπεύθυνους του ενυδρείου, αφού πολλά είδη καρχαριών είναι γνωστό ότι γεννούν μη γονιμοποιημένα αβγά όπως οι κότες.

Το περίεργο ήταν πως δύο από τα αβγά βρέθηκαν να περιέχουν ζωντανά έμβρυα, και μάλιστα το ένα εκκολάφθηκε και έδωσε ένα υγιές μικρό. Όλοι οι καρχαρίες της δεξαμενής ήταν θηλυκοί και δεν είχαν δει αρσενικό από τη μεταφορά τους στο ενυδρείο τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Μια πιθανή εξήγηση ήταν ότι επρόκειτο για παρθενογένεση, ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε αρκετά είδη καρχαριών.

Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν όμως ότι το νεαρό καρχαριάκι έφερε γονίδια που δεν υπήρχαν σε κανέναν από τους θηλυκούς καρχαρίες του ενυδρείου. Η μόνη εξήγηση είναι ότι ένας από τους καρχαρίες κρατούσε σπέρμα αποθηκευμένο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Όπως επισημαίνουν πάντως οι ερευνητές, η τακτική της αποθήκευσης σπέρματος έχει παρατηρηθεί όχι μόνο σε καρχαρίες αλλά σε αρκετά ακόμα είδη, από τα μαρσιποφόρα μέχρι τα αμφίβια.

Πηγή: www.tovima.gr από τον Πρατικάκη Βαγγέλη
11 Ιανουαρίου 2015,

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close