Search

Cusco (Κούσκο)

Το Κούσκο, είναι μια φανταστική πόλη στις Περουβιανές Άνδεις, που ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας Ίνκα, ενώ είναι πλέον γνωστή για τα αρχαιολογικά της ερείπια και την ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική.

Η πλατεία Plaza de Armas – Πλάζα Ντέ Άρμας – πλατεία των αρμάτων είναι η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, με στοές, ξυλόγλυπτα ξύλινα μπαλκόνια και ερείπια από τον τοίχο των Προ-Ίνκας αλλά και των κατ´έπειτα Ίνκας. Ο πληθυσμός σήμερα υπολογίζεται στους 600.000 κατοίκους και το υψόμετρο είναι 3.450 μέτρα, ενώ σε μερικά σημεία ξεπερνά τα 4.000 μέτρα.

Οι περισσότεροι δρόμοι είναι πέτρινοι, με φανταστικά σοκάκια, που είναι ζωγραφισμένοι παντού Μαίανδροι ενώ σε μερικούς δρόμους υπάρχουν γυναίκες με λάμα ή αλπάκας (κάτι σαν προβατάκια, ανήκουν στην ίδια κατηγορία) για να βγάζουν φωτογραφίες οι τουρίστες. Οι μουσικοί στο δρόμο παίζουν με τις φλογέρες και τα σαμπόνια (φλογέρες του θεού Πάνα αυτές με τα καλάμια) και σε ταξιδεύουν σε άλλες διαστάσεις. Ειδικά όταν ακούγεται η μελωδία του πασίγνωστου τραγουδιού El Condor Pasa, δηλαδή το πέρασμα του Κόνδορα, για μερικούς, όπως και εγώ, συγκινούμαστε.

Είναι μια πολιτεία γεμάτη μυστήρια με εκκλησίες χτισμένες από τους Ισπανούς (ΙΣ-ΠΑΝΑ-ΘΕΟΣ= Ισπανός) που γκρέμισαν και αυτοί, όπως και στην Ελλάδα, όλα τα αρχαία τους μνημεία και έφτιαξαν εκκλησίες. Τώρα πιστεύω ότι το όνομα του Κολόμβου ήταν όντως μεταφορικό δηλαδή ( Φέρω τον Χριστό = Χριστόφορος δια της λέμβου = Κολόμβος). Αυτό έκαναν γκρέμιζαν ναούς και έφτιαχναν εκκλησίες. Ήτανε μια καταστροφή που πάρα πολλοί Περουβιανοί το λένε ακόμα και σήμερα αυτό.

Σε κάποιο σημείο της πόλης υπάρχει το άγαλμα του Χριστού γύρω στα 40 μέτρα ύψος, ενώ δίπλα είναι η περιοχή  Sacsayhuaman που όταν βρεθείτε εκεί, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στις Μυκήνες, λόγω των  μεγάλων πετρών (οι δεύτερες μεγαλύτερες πέτρες μετά από τον Λίβανο), που η ένωση τους είναι μια φανταστική εφαρμογή και δεν χωράει να περάσει ούτε μια καρφίτσα ανάμεσά τους. Αυτοί οι τοίχοι είναι που λένε ότι οι Ίνκας τα βρήκαν εκεί δηλαδή τα περίφημα Προ-Ινκας που ευτυχώς για μένα και δυστυχώς για κάποιους άλλους και θα σας εξηγήσω γιατί, ήταν μια συζήτηση που έκαναν με κάποιους αρχαιολόγους εκεί της περιοχής και όταν τους έδειξα τις Μυκήνες και τους μίλησα για τον Μυκηναϊκό πολιτισμό υπήρξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον από όλους και ειδικά ένας από αυτούς με περίμενε έξω από το ξενοδοχείο την επόμενη μέρα για να μου πει ότι χθες βράδυ τον προβλημάτισαν οι θεωρίες μου και τελικά δεν κοιμήθηκε, γιατί διάβαζε για τον Μυκηναϊκό πολιτισμό και επί τέλους κατάλαβε ποιοι τελικά είναι αυτοί οι προ-Ίνκα.

Γράφει ο Φώτιος Τούμπανος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close