Search

Βρετανίδα πήρε την άδεια να κυοφορήσει ως παρένθετη έμβρυα με τα ωάρια της νεκρής κόρης της

Μια γυναίκα από τη Βρετανία έχει αποκτήσει το δικαίωμα μέσω δικαστικής απόφασης να γεννήσει το εγγόνι της, χρησιμοποιώντας τα κατεψυγμένα ωάρια της νεκρής κόρης της, μια απόφαση-ορόσημο στον χώρο της βιοηθικής.

Η γυναίκα, που για λόγους ανωνυμίας είναι γνωστή με το αρχικό Μ, αγωνίζεται να χρησιμοποιήσει τα μόνα ωάρια της μοναχοκόρης της, πέντε χρόνια μετά το θάνατο της από καρκίνο του εντέρου. Η κόρη της ήταν μόλις 29 ετών, όταν έχασε τη ζωή της νικημένη από την επάρατη νόσο. Η κυρία Μ ισχυρίζεται ότι η κόρη της επιθυμούσε διακαώς να κάνει παιδιά, οπότε έδωσε στην μητέρα της τη συγκατάθεσή της να γίνει η παρένθετή της, ζητώντας της να κυοφορήσει τα μωρά της, καθώς και να αναφέρει πως αυτή ήταν η τελευταία της επιθυμία.

Η κ. Μ δεν μπόρεσε να βρει μια βρετανική κλινική που ήταν πρόθυμη να της εμφυτέψει τα ωάρια της κόρης της διότι ήθελε να πάει στις Η.Π.Α. όπου θα μπορούσαν να γονιμοποιηθούν με δωρητή σπέρματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε, ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η κόρη είχε την επιθυμία να γίνει η μητέρα της παρένθετη στα παιδιά της.

Η Αρχή της Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και της Εμβρυολογίας υποστήριξε ότι η κόρη δεν είχε δώσει πλήρη γραπτή συγκατάθεση πριν από το θάνατό της να γονιμοποιήσει η μητέρα της τα ωάρια της ως παρένθετη και μάλιστα ανησυχούσαν ότι η κόρη της κυρίας Μ δεν γνώριζε τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας της σε περίπτωση που κυοφορήσει το παιδί και σημείωναν ότι η 29χρόνη δεν είχε συναινέσει να πάνε τα ωάρια της στο εξωτερικό. Η Αρχή ήταν συμπονετική προς την κατάσταση της κυρίας Μ, αλλά είχε ενεργήσει «νόμιμα και λογικά» ως προς την απόφασή της.

Ωστόσο, τρεις δικαστές του Λονδίνου ανέτρεψαν την προηγούμενη απόφαση στο Εφετείο και δημιούργησαν ένα δικαστικό προηγούμενο που θα εφαρμοστεί σε μελλοντικές δικαστικές υποθέσεις.

Χορήγησαν στην γυναίκα την άδεια να χρησιμοποιήσει τα ωάρια και να κυοφορήσει το παιδί και διέταξε την Αρχή να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα του γονέα, τα οποία είναι πάνω από $130.000. Η υπόθεση έχει πλέον αποσταλεί στην Επιτροπή HFEA για να επανεξετάσει την απόφασή της.

Κείμενα: Γιώργος Μαράτσης, Παναγιώτης Ανδρεάδης

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc Βιοηθικής

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close