Search

Οι γονείς νεκρού στρατιωτικού κερδίζουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το σπέρμα του για να αποκτήσουν εγγόνι

Οι γονείς του 21χρονου δόκιμου στρατιωτικού, του Peter Zhu που τραυματίστηκε θανάσιμα σε ένα ατύχημα σκι στις 23 Φεβρουαρίου του 2019 στο Victor Constant Ski Area στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Η.Π.Α. West Point μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κρυοσυντηρημένο σπέρμα του για να αποκτήσουν το παιδί του νεκρού γιου τους.

Η απόφαση του Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, John Colangelo, την Πέμπτη, εκχωρεί στους γονείς του Peter Zhu τη δυνατότητα να αποκτήσουν το εγγόνι τους μέσω παρένθετης μητέρας χρησιμοποιώντας το σπέρμα του αποθανόντα γιου τους. Ο Δικαστής ωστόσο ανέφερε ότι οι γονείς του Zhu δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα προβούν στην γονιμοποίηση του σπέρματος του νεκρού γιου τους.

Οι γονείς του έλαβαν δικαστική άδεια να ανακτηθεί το σπέρμα του και να διατηρηθεί σε τράπεζα σπέρματος για να κρυοσυντηρηθεί την ίδια στιγμή που υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση δωρεάς οργάνων.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου John Colangelo έγραψε: Αυτή τη στιγμή, το δικαστήριο δεν θα θέσει περιορισμούς στη χρήση στην οποία οι γονείς του Peter μπορούν τελικά να βάλουν το σπέρμα του γιου τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης τους για παραγωγικούς σκοπούς”.
Ο Colangelo είπε ότι δεν βρήκε περιορισμούς στον κρατικό ή ομοσπονδιακό νόμο. Σημείωσε ότι λίγα δικαστήρια έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα της μεταθανάτιας αναπαραγωγής, αλλά εκείνοι που το έχουν αντιμετωπίσει χρησιμοποίησαν την πρόθεση του αποθανόντος ως καθοριστικό παράγοντα.

Ο Zhu δεν άφησε καμία γραπτή συγκατάθεση σχετικά με τη χρήση του γεννητικού του υλικού για τεκνοποίηση μετά το θάνατό του, ανέφερε ο Colangelo. Ωστόσο, είπε ότι οι γονείς του Zhu κατέθεσαν σχετικά έγγραφα με συζητήσεις, όπου μιλούσε για το όνειρό του να έχει αρκετά παιδιά και την ευθύνη που ένιωθε να συνεχίσει την πολιτιστική και οικογενειακή του κληρονομιά. Ο στρατιωτικός σύμβουλος του Zhu στο West Point κατέθεσε επίσης ότι ο Zhu είχε δηλώσει την επιθυμία να έχει αρκετά παιδιά, σε συζητήσεις που είχαν κατά τη διάρκεια των συνεδριών καθοδήγησης.

Η Monica Minzhi Yao, η μητέρα του Zhu, είπε ότι η οικογένεια θέλει ιδιωτικότητα και δεν θα σχολιάσει την υπόθεση. “Είμαστε εξαιρετικά συντετριμμένοι για αυτό το φρικιαστικό ατύχημα”, ανέφερε. “Ο πόνος μας είναι κάτι που καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει.”

Ο Colangelo παρατήρησε επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας κάποιων γιατρών να βοηθήσουν για ηθικούς λόγους.

Τυπικά, δικαστικές υποθέσεις που αφορούν μεταθανάτια αναπαραγωγή κατατίθενται από επιζώντες συζύγους και όχι από γονείς. Πάντως, η υπόθεση του Zhu δεν είναι πρωτοφανής.

Το 2007, ένα δικαστήριο στην Αϊόβα εξουσιοδότησε την ανάκτηση του σπέρματος ενός άνδρα από τους γονείς του, οι οποίοι το δώρισαν στην αρραβωνιαστικιά του για μελλοντική χρήση.

Το 2009, μια γυναίκα από το Τέξας πήρε την δικαστική άδεια, ώστε να αφαιρεθεί το σπέρμα του 21χρονου γιου της μετά το θάνατό του, με σκοπό να προσλάβει μια παρένθετη μητέρα για να φέρει στον κόσμο ένα εγγόνι.

Το 2018, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής εξέδωσε δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές για κέντρα γονιμότητας κατά τη μεταθανάτια συλλογή αναπαραγωγικού ιστού.

Η Οργάνωση είπε ότι μια τέτοια πράξη ανάκτησης γεννητικού υλικού, είναι δικαιολογημένη αν εγκριθεί γραπτώς από τον αποθανόντα. Διαφορετικά, ανέφερε, ότι θα πρέπει να εξετάζουν μόνο τα αιτήματα του επιζώντος συζύγου ή συντρόφου.

Κείμενα: Γιώργος Μαράτσης, Παναγιώτης Ανδρεάδης

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc Βιοηθικής

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close