Search

Στέλιος Μιχαλόπουλος: Πώς η ιστορία ενός τόπου διαμορφώνει την οικονομική δυναμική του

Ο Στέλιος Μιχαλόπουλος φοίτησε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Οικονομική Θεωρία. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τις διδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο το 2016 εξελέγη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Επίσης, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Harvard Business School στο INSEAD και ακαδημαϊκός ερευνητής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολης.

Ο Σ. Μιχαλόπουλος έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως American Economic Review, Econometrica, Journal of Political Economy και Quarterly Journal of Economics. Με ομιλίες σε πάνω από 100 διεθνή συνέδρια, η έρευνά του αναγνωρίστηκε το 2015 με το Βραβείο Αριστείας στις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις από το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία.

Το ερευνητικό του έργο έχει χρηματοδοτηθεί από διάφορους επιστημονικούς φορείς. Την περίοδο 2017-2020 το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα (National Science Foundation) των ΗΠΑ υποστηρίζει μελέτη του με σκοπό την κατανόηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής και της συνεπακόλουθης άφιξης 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιστορικών κληρονομιών, του πολιτισμού και της βιογεωγραφίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης οικονομικής δυναμικής μιας κοινωνίας. Η αναγνώριση των θεμελιωδών δυνάμεων που διαμορφώνουν την εξέλιξη των εισοδημάτων σε βάθος χρόνου είναι αναγκαία συνθήκη για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των σημερινών πολιτικών.

Στην προσπάθεια μελέτης του τρόπου με τον οποίο η ιστορία ενός τόπου διαμορφώνει την οικονομική δυναμική του, υπάρχει επιλογή μεταξύ μικροοικονομικών αναλύσεων και μακροοικονομικών μελετών. Από τις πρώτες είναι δύσκολο να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα, ενώ για τις δεύτερες η εμπειρική ταυτοποίηση αποτελεί μια συνεχόμενη πρόκληση. Αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία των κοινωνικών ομάδων στον προσδιορισμό της ατομικής οικονομικής συμπεριφοράς, το έργο του στοχεύει στη γεφύρωση αυτού του χάσματος αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα των εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων μέσα σε μία κοινωνία.

Εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμικών ομάδων και οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργεί καινοτόμες εμπειρικές στρατηγικές που συνδυάζουν ιστορικές, ανθρωπολογικές και γλωσσικές πηγές με μη συμβατικές μετρήσεις οικονομικής δραστηριότητας (όπως τη χρήση δορυφορικών εικόνων φωτεινής πυκνότητας) για τη διεξαγωγή αυστηρών εμπειρικών αναλύσεων.

Η έρευνά του Σ. Μιχαλόπουλου συμβάλλει στα πεδία της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής οικονομίας, με έμφαση στους παρακάτω τομείς: (I) οι καταβολές και οικονομικές συνέπειες του σχηματισμού εθνολογικών και θρησκευτικών ομάδων, (II) ο ρόλος της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικανικής ηπείρου (III) η σημασία της προφορικής παράδοσης για τη δημιουργία πεποιθήσεων και οικονομικών προτιμήσεων και (IV) οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες προσφυγικών ροών τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους γηγενείς πληθυσμούς.

Στην ομιλία του ο Σ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της έρευνάς του και πώς αυτή αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία μιας κοινωνίας έχει διαμορφώσει τις σημερινές οικονομικές και πολιτικές δομές, τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και κοινωνικών ομάδων μέσα σε μια χώρα.

http://www.ekt.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close