Search

Οκτώ τραγούδια σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι ένας ιδιαίτερος μουσικός και συνθέτης με δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα. Τόσο μαζί με τα Παιδιά από την Πάτρα όσο και στην αυτόνομη πορεία του ο Χρήστος Παπαδόπουλος έχει καταθέσει ξεχωριστά δείγματα γραφής στις ζωντανές εμφανίσεις καις τη δισκογραφία. Πολλά τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του αγαπήθηκαν από τον κόσμο και θεωρούνται πλέον διαχρονικά.

Το «Φίλα με», ένα απ’ τα τραγούδια των ημερών μας, σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη με την ερμηνεία του Σταμάτη Κραουνάκη αποτελεί τρανό δείγμα της πολυδιάστατης συνθετικής φλέβας του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Το τραγούδι προέρχεται απ’ τον ολοκληρωμένο δίσκο των δύο δημιουργών «Ξεριζωμός». Σε αυτόν πρωτοπαρουσιάστηκε και ο «Χωρισμός» (στην προκυμαία) με τη Γιώτα Νέγκα που με νέα ενορχήστρωση αποτέλεσε τραγούδι των τίτλων της τηλεοπτικής σειρά «Προδοσίες» σε σκηνοθεσία του Στράτου Μαρκίδη που προβάλλεται στην Κύπρο αλλά και μέσα από την τηλεόραση του Σκάι.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Μπαλαχούτης είχαν συνδημιουργήσει για τις ανάγκες του σήριαλ «Αρχιπέλαγος» (2004) -πάντα σε σκηνοθεσία Μαρκίδη- το τραγούδι των τίτλων που ερμήνευσαν ο μοναδικός Πασχάλης Τερζής και η Μαρίνα Μανωλάκου.

Το πεδίο των τηλεοπτικών σειρών αποδείχθηκε πρόσφορο έδαφος για να ξετυλίξει ο Χρήστος Παπαδόπουλος το πολύχρωμο μουσικό του χαρμάνι με πινελιές από το παραδοσιακό και λαϊκό μας τραγούδι, απ’ τον απύθμενο πλούτο της Μεσογείου και της ανατολής. Στο σήριαλ «Για την καρδιά ενός αγγέλου» (2006), ο Δημήτρης Μητροπάνος κάρφωσε με το δικό του απαράμιλλο τρόπο τα λόγια της Σώτιας Τσώτου.

Μέσα από το σήριαλ «Της αγάπης μαχαιριά» (2006/2007) του Στράτου Μαρκίδη, σε σενάριο της Υβόννης Μεταξάκη, μεγάλη επιτυχία γνώρισε το «Είχα κάποτε μια αγάπη» σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους της Πόπης Πασβάντη με ερμηνευτή τον Κώστα Καραφώτη.

Στην «Εξαφάνιση» (2007-2009) σε σενάριο Άντας Γκουρμπαλή, Τάσου Λαμπροθανάση και σκηνοθεσία του Στράτου Μαρκίδη ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε «Άνεμος» σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Γιώργου Σαρρή.

Ένα τραγούδι που σμίγει δημιουργικά τον Βαγγέλη Δεληκούρα και τον Χρήστο Παπαδόπουλο -και οι δυο τους βασικά μέλη των Παιδιών από την Πάτρα-, με τον πρώτο να έχει τη μερίδα του λέοντος, είναι και το περίφημο «Δεν χρωστάω»…

Κλείνουμε όπως αρχίσαμε, την λίστα των 8, με στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη και μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου σε ένα τραγούδι που ένωσε τον Πόντο, με εκπρόσωπο τον Αλέξανδρο Παρχαρίδη, και την Κρήτη με την μεγάλη «αντιπροσωπεία» του Βασίλη Σκουλά.

Πηγή: https://www.ogdoo.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close