Search

Ηνωμένο Βασίλειο: Κλινικές αισθητικών επεμβάσεων ζητούν έλεγχο των πελατών τους για ψυχικές παθήσεις

Κλινικές αισθητικών επεμβάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των πελατών τους με αναφορά σε ψυχικές παθήσεις προτού προχωρήσουν στην όποια επέμβαση.

Οι ιατροί εκφράζουν την ανησυχία ότι η επιθυμία ορισμένων ατόμων να επιβάλλουν αλλαγές στο σώμα και την εμφάνισή τους συνδέεται με εμμονικές διαταραχές σε σχέση με την εικόνα του σώματός τους και οι αισθητικές παρεμβάσεις που τους παρέχονται υπό μορφή θεραπείας μπορεί να είναι καταστροφικές για τα άτομα αυτά.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Stephen Powis, συνιστά σημαντικό βήμα ο αυστηρός έλεγχος των εταιρειών αισθητικών παρεμβάσεων προκειμένου να προστατευθεί η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νεαρών σε ηλικία ατόμων. Ο βομβαρδισμός των νέων από εξιδανικευμένες εικόνες στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και η ευρεία διαθεσιμότητα διαδικασιών «γρήγορης επιδιόρθωσης», τροφοδοτούν ενός είδους επιδημία ψυχολογικών προβλημάτων.

Το Joint Council for Cosmetic Practitioners (JCCP) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει εθελοντικά ένα μηχανισμό αυτορρύθμισης των μελών-κλινικών προκειμένου να προστατεύουν τα άτομα που είναι ευάλωτα σε ψυχολογικό επίπεδο. Στο μέλλον, το προσωπικό που στελεχώνει κλινικές τέτοιου είδους θα εκπαιδεύεται ώστε να κατανοεί τα προβλήματα που σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση και μάλιστα, να εντοπίζει εγκαίρως τις ενδείξεις στα άτομα που μπορεί να έχουν ψυχικά προβλήματα. Στην περίπτωση που κάποιο άτομο εμφανίζεται για οποιουσδήποτε λόγους ως ευάλωτο, θα παραπέμπεται σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για την ψυχική υγεία.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Ελλάδος έχει εξετάσει πολλάκις το ζήτημα της «βελτίωσης των ανθρωπίνων χαρακτηριστικών» καθώς και τις συνοδευόμενες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που φέρουν τέτοιου είδους βελτιώσεις (Γνώμη και Έκθεση). Ο προβληματισμός που τίθεται είναι πολύπλευρος και εμπίπτει σε διαφορετικούς κλάδους μελέτης. Ενδεικτικά τίθενται ζητήματα που ποικίλλουν από την ευθύνη του ιατρού και τη σχέση του με τον κώδικα δεοντολογίας, το δίκαιο και την αυτονομία του ατόμου ως και φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με την προσωπική ταυτότητα.

Πηγή: BioEdge, The Guardian, http://www.bioethics.gr/

[09-07-2019]

ΕλένηΑγγέλου- Stagiare EEB

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close