Search

Γερμανία: 3D εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων

Ομάδα στη Γερμανία που εργάζεται στην τριών διαστάσεων βιο-εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων έχει αναπτύξει μία τεχνική προκειμένου να αποκτάται επακριβές σχέδιο (blueprint) των οργάνων για την ακριβή αναπαραγωγή της δομής τους.

Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Ali Erturk στο Μόναχο, χρησιμοποίησαν έναν διαλύτη προκειμένου να καταστήσουν τα όργανα διαφανή. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ερευνητές κατόρθωσαν να «σκανάρουν» τα όργανα προς απόκτηση ακριβούς εικόνας της δομής τους καθώς και να εντοπίσουν την τοποθεσία κάθε κυττάρου. Χρησιμοποιώντας αυτό το «σχέδιο» (blueprint), οι ερευνητές θα εκτυπώσουν ένα «ικρίωμα» οργάνων μέσα στο οποίο θα εγχυθούν βλαστοκύτταρα ώστε να καταστεί λειτουργικό.

Μέχρι τώρα, η 3D εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων υστερούσε ως προς τις ακριβείς κυτταρικές δομές κατά τον Erturk. Με τη νέα τεχνική μπορούμε να δούμε που ακριβώς βρίσκεται κάθε κύτταρο λόγω της διαφάνειας που έχει προκαλέσει ο διαλύτης στα όργανα. Στη συνέχεια, μπορούμε να αντιγράψουμε τα ίδια τα κύτταρα χρησιμοποιώντας την βιο-εκτύπωση τριών διαστάσεων προχωρώντας έτσι στη δημιουργία ενός ζωτικού οργάνου.

Στα προσεχή χρόνια, η ομάδα των ερευνητών θα εστιάσει στο πάγκρεας, προτού φτάσει στα νεφρά, σε πέντε ή έξι χρόνια. Οι προσπάθειες θα κατευθυνθούν στην μεταμόσχευση των βιο-εκτυπωμένων οργάνων αρχικά σε ζώα με την ελπίδα να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους εντός πέντε με δέκα ετών.

Είναι φανερό ότι η παρούσα τεχνική εγείρει πλήθος βιοηθικών προβληματισμών που θα πρέπει να συζητηθούν και να εξεταστούν ενδελεχώς πριν την εφαρμογή της τεχνικής τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μη ανθρώπινα ζώα καθώς και να επισημανθούν οι κίνδυνοι που πιθανώς ελλοχεύουν.

Πηγή: Genethique & http://www.bioethics.gr

Ελένη Αγγέλου – Stagiare EEB

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close