Search

ΗΠΑ: Εμφυτεύματα μαστού συνδεδεμένα με σπάνια μορφή καρκίνου παραμένουν σε χρήση

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 γυναίκες στις Η.Π.Α υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αύξησης μαστού για αισθητικούς λόγους και άλλες 100.000 γυναίκες για ανακατασκευή μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει διάφορες καταγγελίες σε οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), από γυναίκες που χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα εμφυτεύματα μαστού και παρουσίασαν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεση των εμφυτευμάτων αυτών με μία σπάνια μορφή καρκίνου και έχουν αναφερθεί ποικίλα άλλα προβλήματα υγείας όπως αρθρίτιδα, κούραση και μυϊκός πόνος, που πιθανώς προκαλούνται από αυτά. Νωρίτερα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν την απαγόρευση των εμφυτευμάτων μαστού που σχετίζονται με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Η μορφή καρκίνου που συνδέεται με τα εμφυτεύματα αυτά δεν είναι καρκίνος του μαστού αλλά λέμφωμα, που αναπτύσσεται στον ουλώδη ιστό που περιβάλλει το μαστό μετά από κάθε εγχείρηση. Σχεδόν σε όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυτού του καρκίνου έχει προηγηθεί η χρήση ενός ανάγλυφου εμφυτεύματος μαστού, ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει τη μετακίνηση του ξένου σώματος που εισάγεται στον οργανισμό και να μειώνει τον ουλώδη ιστό μετά την επέμβαση. Να σημειωθεί, όμως, πως υπήρξαν και περιπτώσεις εμφάνισης αυτού του καρκίνου και μετά από χρήση άλλου είδους εμφυτευμάτων (ομαλά εμφυτεύματα), θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το αν συμβάλλουν στη νόσο και άλλοι παράγοντες. Ωστόσο, φαίνεται πως η χρήση κάποιας μορφής εμφυτευμάτων αποτελεί κοινό παράγοντα για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου.

Παρά τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών και τις 600 περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν τον καρκίνο αυτό παγκοσμίως, ο διευθυντής του FDA για τα ιατρικά βοηθήματα ανακοίνωσε πως ο οργανισμός δεν είναι έτοιμος να απαγορεύσει τη χρήση των εμφυτευμάτων αυτών. Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει επικριθεί πως αποκρύπτει από το κοινό τον πραγματικό αριθμό προβλημάτων που προκαλούνται από εμφυτεύματα μαστού, τα οποία αναφέρονται σε διάφορες ρυθμιστικές αρχές. Σε μία προσπάθεια να αποδείξει την ύπαρξη διαφάνειας, ο FDA αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι είχε λάβει περισσότερες από 350.000 αναφορές σχετικά με προβλήματα υγείας από εμφυτεύματα μαστού και έβγαλε ανακοίνωση πως οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν τους κινδύνους και για αυτό το λόγο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προστεθεί μια προειδοποιητική ετικέτα στα εμφυτεύματα μαστού, η οποία θα αναφέρει τις κυριότερες βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς που θα τα χρησιμοποιήσουν.

Πηγή: Medical Xpress

Μαρίνα Σκαρβέλη -Stagiare EEB

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close