Search

Ο αληθινός Σρεκ: Ο «άγγελος» που μεγαλώνοντας έγινε… τέρας

Το καλοσυνάτο «τέρας» Maurice Tillet που είχε παραμορφωθεί από μια σπάνια ασθένεια

Η ιστορία του ρώσου παλαιστή Maurice Tillet τα έχει όλα. Δόξα, φήμη, μια ασθένεια που τον ταλαιπώρησε και ταυτόχρονα τον έκανε να ξεχωρίσει και μια απίστευτη ομοιότητα με τον Σρεκ, το άσχημο, μοναχικό, αλλά καλόκαρδο πράσινο τέρας, που έσπασε τα ταμεία των σινεμά παγκοσμίως το 2001.

Ο Maurice γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1903 στη Ρωσία και ήταν το μοναχοπαίδι ενός Γάλλου μηχανικού και μιας Γαλλίδας δασκάλας. Μεγάλωσε όμως στην πόλη Ρεν της Γαλλίας, εκεί όπου μετακόμισε με τη μητέρα του όταν ορφάνεψε από πατέρα στην ηλικία των 4 ετών. Ήταν ένα πολύ όμορφο παιδί που οι φίλοι του συνήθιζαν να φωνάζουν «άγγελο». Η δασκάλα μητέρα του ήταν η αφορμή για την κλίση του στην εκμάθηση ξένων γλωσσών: μίλαγε γαλλικά, ρωσικά, βουλγάρικα, αγγλικά και λιθουανικά.

  

Στην ηλικία των 17 ετών διαγνώστηκε με μεγαλακρία, μια σοβαρή πάθηση που είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν αφύσικα μεγάλα το κεφάλι του, τα χέρια του και τα πόδια του. Στο 90% των περιπτώσεων η ασθένεια προκαλείται από όγκο στην υπόφυση, έναν ενδοκρινή αδένα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στο αίμα η παρουσία της αυξητικής ορμόνης GH. Αν το πρήξιμο ξεκινήσει σε μικρή ηλικία, πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, τότε τα κόκαλα μεγαλώνουν σε όγκο.

Στην περίπτωση όμως του Maurice τα κόκκαλα είχαν πλήρως αναπτυχθεί και η μεγαλακρία τα έκανε να αδυνατίζουν και να μακραίνουν και ταυτόχρονα οδηγούσε στη διόγκωση των εσωτερικών οργάνων του.

Ο «άγγελος» μετατράπηκε σε τέρας και η ζωή του άλλαξε ολοκληρωτικά. Φοίτησε στη Νομική Σχολή της Τουλούζης, αλλά τα όνειρά του για μια λαμπρή καριέρα στη δικηγορία άρχισαν να αργοσβήνουν. Η ασθένεια είχε αλλοιώσει τις φωνητικές του χορδές. «Ίσως με αυτό το πρόσωπο μπορώ να γίνω δικηγόρος. Αλλά με αυτή τη μουλαρίσια φωνή, δεν θα με άκουγε κανείς» είχε πει σε συνέντευξη στην αμερικάνικη εφημερίδα «Λόουελ Σαν» το 1943.

Και έτσι αποφάσισε να ενταχθεί στο ναυτικό. Τα πρώτα χρόνια του ως πολίτης έκανε διάφορες δουλειές, με κυρίαρχη αυτή του ηθοποιού, συνήθως υποδυόμενος κάποιο τέρας εξαιτίας της εμφάνισής του. Στο ναυτικό, όπου υπηρέτησε για 5-6 χρόνια, είχε την πρώτη του επαφή με την πάλη μιας και αυτό συνήθιζαν να κάνουν οι ναύτες για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Δεν μπορούσε άλλο. Η αντιμετώπιση του κόσμου, του χαλούσε την ψυχική του υγεία. Ο «άγγελος» που ήταν κάποτε άρχισε να το στοιχειώνει. Σ’ ένα ταξίδι, στην Σιγκαπούρη, το 1937, γνωρίζει τον επαγγελματία παλαιστή Karl Pojello. Θα του μιλήσει για την επαγγελματική πάλη και θα τον πείσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

O Maurice, που δεν είχε τίποτα να χάσει, ταξιδεύει στην Αμερική, μαζί με τον Karl για εντατικές προπονήσεις. Εκεί, ο Paul Bowser, αναλαμβάνει να τον προμοτάρει. Του δίνει το προσωνύμιο «French Angel».

Στον πρώτο κιόλας αγώνα, στις 24 Ιανουαρίου 1940, ο Maurice, δείχνει τις δυνατότητες του. Το στάδιο κατακλύστηκε από κόσμο. Όλοι ήρθαν να δουν το τέρας να παλεύει. Στο τέλος του αγώνα, ομάδα επιστημόνων, από το φημισμένο Harvard, του ζητάνε να μετρήσουν τις διαστάσεις του. Έκπληκτοι θα παραμείνουν, όλοι, ακόμη και ο ίδιος, όταν θα ανακαλύψουν ότι οι διαστάσεις του, είναι οι πλησιέστερες που βρέθηκαν ποτέ με τον άνθρωπο Neanderthal. Το όλο θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο. Αυτό είχε και αντίκτυπο στην καριέρα. Πλέον γίνεται ευρέως γνωστός στο κοινό.

O Maurice, τον Μάιο του 1940, θα κερδίσει τον τίτλο του World Heavyweight Championship. Για 19 μήνες θα παραμείνει αήττητος. Το 1945 θα καταφέρει να τον κερδίσει και για δεύτερη φορά. Του δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψει σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους. Όσοι τον γνωρίζουν μένουν έκθαμβοι. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως το τέρας, που βλέπουν στα ρινγκ, είναι ένας ευγενέστατος κύριος, με γλυκιά ψυχή, με κλίση στην ποίηση και την λογοτεχνία.

Προς τα τέλη του 40’ η υγεία του άρχισε την κατρακύλα. Αναγκάζεται, λόγω καρδιακών προβλημάτων, να σταματήσει να παλεύει. Το νοσοκομείο, άρχισε να γίνεται το δεύτερο του σπίτι. Οι γιατροί, του δίνουν ελάχιστο χρόνο ζωής. Η καρδιά του είχε μεγαλώσει πάρα πολύ. Στις 4 Σεπτεμβρίου το 54’, ο Maurice Tillet, θα χάσει τον «αγώνα». Λίγο νωρίτερα, την ίδια μέρα, πεθαίνει και ο καλός του φίλος Karl Pojello. Θα τους θάψουν και τους δυο στον ίδιο τάφο, στο Ιλινόις. Ο τάφος αναγράφει, «φίλοι που δεν τους χώρισε ούτε ο θάνατος».

Χρόνια αργότερα ο Maurice Tillet θα επανέλθει στο προσκήνιο. Ο χαραχτήρας κινουμένων σχεδίων, Shrek, του έμοιαζε καταπληκτικά. Όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στον χαρακτήρα. Η εταιρεία παραγωγής, του Shrek, DreamWorks Animation ποτέ δεν παραδέχθηκε από πού εμπνεύστηκε ο πετυχημένος χαρακτήρας του. Βέβαια η ιστορία και οι εικόνες άλλα δείχνουν. Ο Maurice Tillet έστω και μεταθανάτια θα κερδίσει για δεύτερη φορά τις καρδιές του κόσμου μέσω κινουμένων σχεδίων.

Πηγή:  https://www.newmoney.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close