Search

Ασθένειες που επιβάλλουν την άρση της γονιμότητας

Ασθένειες στην κύηση ή θέματα υγείας που προϋπάρχουν μιας εγκυμοσύνης, θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα εξίσου σημαντικές παράμετροι για μια επισφαλή κυοφορία, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να έχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα τόσο για το έμβρυο, όσο και για τη γυναίκα. Είναι γεγονός, πως υπάρχουν ασθένειες οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν ως εκ τούτου οφείλουν να σκεφτούν διπλά την επιλογή της τεκνοποίησης.

Η ιατρική έχει κάνει άλματα, ωστόσο είναι δεδομένο πως κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει συνειδητά το βήμα να τεκνοποιήσει. Οι εξετάσεις για την υγεία της είναι το Α και το Ω για να προχωρήσει σε μία τόσο μεγάλη -για τη μετέπειτα ζωή της- απόφαση. Μέχρι τότε, θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και την υγεία της, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπη με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Ασθένειες που δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια και ενδεχομένως να επιβάλουν την άρση της γονιμότητας είναι για παράδειγμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και ο καρκίνος.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός πως η υπογονιμότητα οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη χρονική αναβολή της δημιουργίας οικογένειας, αλλά και στην εξάπλωση του καρκίνου. Δημογραφικά στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι το 2012 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 5,5 τοις χιλίοις, τη στιγμή που η μεγάλη πληθυσμιακή οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,2 τοις χιλίοις. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι διαγιγνώσκεται μία κακοήθεια ανά 1.000 κυήσεις ετησίως σε εγκύους.

Εδώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το αποτέλεσμα που έχει η έκθεση του εμβρύου σε ακτινοδιαγνωστικές πράξεις , καθώς έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία ή συμπαγείς όγκους στη μετέπειτα ζωή του. Η δημοσίευση βασίζεται σε αποτελέσματα σημαντικού αριθμού μελετών που στηρίχθηκαν στο Oxford Survey of Childhood Cancer, τα οποία αποτυπώνουν αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης λευχαιμίας (σχετικός κίνδυνος 1,3 – 3,0), ειδικά όταν η έκθεση συνέβαινε στη διάρκεια του 1ου τριμήνου της κύησης.

Ο «χρυσός κανόνας» που θα πρέπει να ακολουθείται πάντοτε είναι πώς τελικός στόχος είναι η διάσωση της ζωής της μητέρας. Κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, ελπίζει ότι η κύηση θα εξελιχθεί ομαλά και θα αποκτήσει ένα υγιές μωρό. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα πρέπει να συλλάβουν για κάποιο συγκεκριμένο και πάντως ιατρικά καθορισμένο χρονικό διάστημα ή και για πάντα…

Είναι σημαντικό για μία γυναίκα να ενημερώνεται διαρκώς, να συζητεί τις σεξουαλικές της ανάγκες παρέα με το σύντροφό της και να καθορίζει η ίδια τη ζωή της. Όταν στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας βρίσκεται το ζευγάρι που θέλει να τεκνοποιήσει, γυναίκες και άνδρες οφείλουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, ωστόσο αυτό δεν σχετίζεται μόνο με την πρόοδο της Ιατρικής, αλλά κυρίως σχετίζεται με την προστασία της ζωής.

Πηγή: CNN Greece Σοφία Μαυραντζά (08.09.2016)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close