Search

ΗΠΑ: Δημιουργία εμβρύου από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα

Ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μοντέλα πρόωρων ανθρώπινων εμβρύων στο εργαστήριο, με τη χρήση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων. Επίσης, απέδειξαν ότι η εφαρμογή της πρωτεΐνης ΒΜΡ4 προκαλεί σε αυτά τα μοντέλα εμβρύων, που ονομάζονται εμβρυοειδή, να σπάσουν τη συμμετρία ή να περάσουν από μία στρογγυλή σφαίρα σε μία δομή με εμπρόσθια και οπίσθια άκρα.

Πώς όμως αυτό το ανθρώπινο έμβρυο σπάει τη συμμετρία, παραμένει άγνωστο.

Τοποθετώντας διαχωρισμένα ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα σε ένα δίσκο που περιείχε υδρογέλη και ένα σκελετό σαν εξωκυτταρική μήτρα (extracellular matrix-like scaffolding), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οργανώθηκαν σε ισοδύναμες μπάλες με ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας 10 ημερών, στο στάδιο που ονομάζεται epiblast. Μάλιστα, όταν πρόσθεσαν την πρωτεΐνη ΒΜΡ4, παρατήρησαν ότι τα εμβρυοειδή αναπτύσσουν, όπως αναφέρθηκε, μία πρόσθια και οπίσθια πολικότητα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν και εφαρμόζονται από τους ερευνητές, η έρευνα σε ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα επιτρέπεται μέχρι την 14η ημέρα από τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Βέβαια, οι ραγδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις και μεταβολές στον τομέα των βλαστοκυττάρων, φαίνεται να υποδεικνύει την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών, καθώς παράλληλα, οι ερευνητές δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη χρήση εμβρυοειδών κυττάρων, με σκοπό την ανάπτυξη ακόμα πιο πολύπλοκων μοντέλων εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Πηγή: The Scientist & bioethics.gr (Καλλιόπη Καγκελάρη)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close