Search

Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης Sciacca 2019 στον 27χρονο Mateusz Hołda Πολωνό Καρδιοανατόμο

Ο 27χρονος Πολωνός Επίκουρος Καθηγητής Mateusz Hołda, συνιδρυτής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας HEART στο ιατρικό κολλέγιο Jagiellonian University, είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηλικίας κάτω των 30 ετών, οι οποίοι είναι ηγέτες στους τομείς τους. Ο κατάλογος “30 έως 30” δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Οι κατάλογοι Forbes “30 έως 30” αναγνωρίζουν νέους επιχειρηματίες, ιδρυτές καινοτόμων επιχειρήσεων, επιστήμονες, κοινωνικούς ακτιβιστές, καλλιτέχνες, πολιτικούς και αθλητές οι οποίοι, παρά τη νεαρή τους ηλικία, έχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις στον τομέα τους. Το 2016, η Forbes ξεκίνησε τη δημοσίευση ξεχωριστών λιστών για την Ευρώπη.

Το φετινό “30 κάτω από 30 Ευρώπη” περιέχει τρία ονόματα από την Πολωνία. Στην κατηγορία “Επιστήμη & Υγεία”, η Forbes αναγνωρίζει τον Dr. Mateusz Hołda – συνιδρυτή και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας HEART – Ερευνητική ομάδα Εμβρυολογίας και Ανατομίας Καρδιάς, που λειτουργεί στο Τμήμα Ανατομίας του Ιατρικού Κολλεγίου Jagiellonian University.

Το έργο της ομάδας του Dr. Hołda, το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη της καρδιαγγειακής μορφολογίας, έχει ως αποτέλεσμα τα καρδιακά μοντέλα που παράγονται στο εργαστήριο 3D Print and Visualization, που αναπτύχθηκε για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς.

Ο Καθηγητής Holda εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται για την 3D ανακατασκευή δεδομένων εικόνας (κυρίως από υπολογιστική τομογραφία), η οποία αργότερα, χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση, έχει τη μορφή χωρικών μοντέλων. Χρησιμοποιούνται όχι μόνο για επιστημονικούς σκοπούς – αξιολόγηση της ανατομίας της καρδιάς, αλλά και από κλινικούς γιατρούς κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής και θεραπευτικής διαδικασίας ενός συγκεκριμένου ασθενούς.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι από τους πιο εξέχοντες και ελπιδοφόρους ανθρώπους της νέας γενιάς στην Ευρώπη. Δεν το θεωρώ ατομική αναγνώριση, αλλά αυτήν την διάκριση την αφιερώνω σε όλα τα μέλη της επιστημονικής μου ομάδας – χωρίς τα οποία δεν θα ήταν δυνατά όλα αυτά τα επιτεύγματα» λέει ο Δρ Hołda.

Προσθέτει ότι το “Forbes” αναγνώρισε τη συμβολή της ομάδας του στην έρευνα σχετικά με τη δομή του καρδιαγγειακού συστήματος, ιδιαίτερα την ανατομία του, την οποία πολλοί θεωρούν μια κλειστή επιστήμη στην οποία δεν υπάρχει αρκετός χώρος για νέες ανακαλύψεις. «Όπως μπορείτε να δείτε, σπάζουμε αυτό το στερεότυπο και διεξάγουμε την υψηλότερη ποιότητα μορφολογικής έρευνας, η οποία είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Η θέση στον κατάλογο +30 κάτω από 30+ δεν είναι μόνο τιμή, αλλά μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε σκληρή δουλειά» – αναφέρει ο Δρ Mateusz Hołda.

Ο κατάλογος των επιτευγμάτων του Dr Mateusz Hołda είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός. Ο Holda ήταν ο πρώτος φοιτητής στην Πολωνία – χωρίς μεταπτυχιακό δίπλωμα – με πτυχίο ιατρικής στον τομέα των ιατρικών επιστημών (αυτό είναι δυνατό στο πρόγραμμα Diamond Grant, του οποίου ήταν βραβευμένος). Η απόκτηση διδακτορικής διατριβής το 2017 -βραβείο 2018 από τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας – δεν ήταν η μόνη επιτυχία του νεαρού ερευνητή, των οποίων τα προηγούμενα επιτεύγματα περιλαμβάνουν ήδη αρκετές δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έλαβε επίσης το βραβείο εθνικών ερευνητικών επιχορηγήσεων – πρόγραμμα του Υπουργείου Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Best of the Best!” (μεμονωμένα το 2016 και πάλι ως μέλος της ομάδας HEART το 2017) και το Student Nobel που απονέμεται από την Ένωση Ανεξάρτητων Φοιτητών.

Ο νεαρός Καθηγητής αναφέρει ότι σταθμός στην ζωή του υπήρξε η καθηγήτρια Wiesława Klimek-Piotrowska που θεωρεί ως μέντορα μου, η απεβίωσε αιφνίδια το 2018. “Ήταν μία εξαιρετική ανατόμος, ανοικτή στους νέους και αφιερωμένη στον ακαδημαϊκό κόσμο. Μαζί δημιουργήσαμε την επιστημονική ομάδα HEART”

Μέχρι στιγμής ο Καθηγητής Holda έχει 53 επιστημονικές δημοσιεύσεις. οι περισσότερες από τις οποίες εμφανίστηκαν στα καλύτερα περιοδικά στους τομείς της καρδιολογίας και της ανατομίας. Είναι επίσης συν-συγγραφέας 125 περιλήψεων από εργασίες που παρουσιάστηκαν σε συνέδρια παγκοσμίως.

Συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της επιστήμης στην Πολωνία και στην συζήτηση περί μεταρρύθμισης της πολωνικής επιστημονικής πολιτικής και της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Αγαπά να ταξιδεύει ώστε να ξεφεύγει από τις ευθύνες μου στο εργαστήριο. Σε καθημερινή βάση μου αρέσει να επικοινωνώ και να συναντώ φίλους.

Γράφει η Δικηγόρος Έλενα Παπαχρυσοβέργη

Επιμέλεια: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close