Search

Βραβείο Ιατρικής έρευνας Sciacca 2019 στον 26χρονο αμερικανό Tyler Allen για την έρευνά του για τον καρκίνο

Ο Tyler Allen είναι επιστήμονας, δημόσιος ομιλητής και επιχειρηματίας που έχει πάθος για ανακαλύψεις στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πήρε τα πτυχία του στην Βιολογία και Φυτική Βιολογία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (NC). Μετά την αποφοίτησή του, ο Allen προσχώρησε στο εργαστήριο του ειδικού της αναγεννητικής ιατρικής, Dr. Ke Cheng, ως διδακτορικός φοιτητής στο Κρατικό Κολέγιο Κτηνιατρικής της NC State.

Η έρευνά του περιλαμβάνει την κατανόηση του πώς τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων εξέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία όταν ενίονται στο αίμα για θεραπείες και εστιάστηκε στην κατανόηση του τρόπου συμπεριφοράς των κυττάρων του σώματος και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για τη βελτίωση των θεραπειών για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.. Χρησιμοποιεί εργαλεία διαγονιδιακής, μικροσκοπικής και μοριακής βιολογίας για να αναλύσει πώς τα κύτταρα ξεφεύγουν από την κυκλοφορία και φθάνουν στον κατεστραμμένο ιστό. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Allen απολαμβάνει την άρση βαρών, παίζει πιάνο και δοκιμάζει διάφορα είδη ψωμιού (τα κρουασάν είναι τα αγαπημένα του).

Ο Δρ Άλεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένος στον τομέα της κυτταρικής βιολογίας και η έρευνά του οδήγησε στην ανακάλυψη της Υπόθεσης Εξέγερσης Καρκίνου (υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου) και στην ανακάλυψη της αγγειοπαίλωσης. Οι επιστημονικές του συνεισφορές έχουν επισημανθεί στη λίστα των 30 περιοχών Forbes 30, The Root 100, iBiology και άλλες.

Ο Δρ Άλεν υποστηρίζει επίσης την επιστημονική επικοινωνία, η οποία πιστεύει ακράδαντα ότι η κατανόηση και η συμμετοχή στην επιστήμη και την τεχνολογία πρέπει να είναι προσιτές σε όλους.
Του αρέσει να ξοδεύει το χρόνο του για καθοδήγηση στην επόμενη γενιά επιστημόνων και πρωτοπόρων, ελπίζοντας να αντιμετωπίσει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου.

Η έρευνα του Tylor Allen 

Ο πρώτος επιστήμονας-συγγραφέας στην Εφημερίδα της Κυτταρικής Επιστήμης, ο Tyler Allen συνέγραψε άρθρο με τίτλο «Τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα εξέρχονται της κυκλοφορίας, ενώ διατηρούν τον αδιαφοροποίητο πολυκυτταρικό τύπο τους (την δυναμική διαφοροποίησής τους σε ειδικά κύτταρα των ιστών ή σε αδιαφοροποιήτα άναρχα κύτταρα, όπως τα καρκινικά), αυξάνοντας το μετασταικό δυναμικό τους” που δημοσιεύθηκε στο JCS.

Ο Tyler Allen εργάζεται ως μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Καρκίνου του πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ, ώστε να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, καθώς και εκείνον με τον οποίον μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε ή και να τον προλάβουμε σε ασθενείς με καρκίνο. Εντόπισε ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη του σώματος, μπορούν να βγουν από την κυκλοφορία με μοναδικό τρόπο ως ομάδες, ενισχύοντας την ικανότητά τους να σχηματίζουν νέους όγκους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνον ήταν η απομόνωση των ειδικών κυττάρων αιμοφόρων αγγείων που αλληλεπιδρούν με τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, χρησιμοποίησε ένα σύστημα στο οποίο τα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν με φωτοενεργοποίηση από υπεριώδες φως για να απομονώσουν συγκεκριμένα αιμοσφαίρια που εμπλέκονται με τα κύτταρα όγκου που εξέρχονται από τα αγγεία.
Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές κατά την διεξαγωγή της έρευνάς του ήταν όταν ο Dr Allen συνειδητοποίησε ότι τα σωματίδια νεοπλασματικών κυττάρων δεν χρησιμοποίησαν μια άγνωστη μέθοδο για να εξέλθουν από τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά ότι αυτό ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη τους ικανότητα να σχηματίζουν νέους όγκους.

Σημαντικοί σύμβουλοι που τον βοήθησαν ήταν ο προπτυχιακός του μέντορας, Δρ Jonathan Horowitz, το πρώτο πρόσωπο που του έδειξε την έρευνα για την βιολογία του καρκίνου και επίσης συμμετείχε στην επιτροπή διατριβής του Dr Allen. Έχει πολύ ενεργό ρόλο στην πορεία του ως άνθρωπος και ως επιστήμονας. Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται κριτικά την επιστήμη και πώς υποβάλλει ερωτήσεις έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την καθοδήγησή του. Επιπλέον, ο σύμβουλος διατριβής του, ο Δρ Ke Cheng, ήταν ένας άλλος μέντορας που βοήθησε να διαμορφωθεί ο τρόπος προσέγγισης της επιστήμης του. «Είναι ένας από τους πιο φιλόδοξους ανθρώπους που γνωρίζω και η παρουσία του έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καριέρα μου», λέει ο Dr Allen.

Ενδιαφέρεται για την επιστήμη από τότε που ήταν παιδί, και θυμάται ξεκάθαρα όταν στο γυμνάσιο έκαναν ένα πείραμα όπου εξέτασαν τα μάγουλά τους κάτω από μικροσκόπιο. «Ήμουν ενθουσιασμένος από αυτό που είδα – ήταν σαν να ανακαλύπτω έναν εντελώς νέο κόσμο κοιτώντας τα κύτταρά μου μικροσκοπικά. Μέχρι σήμερα, εξακολουθώ να απολαμβάνω να κοιτάζω τα κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο και να μαθαίνω για όλα τα καταπληκτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν», αναφέρει.

Ένα από τα βασικά του επιστημονικά πρότυπα ήταν ο Δρ Hildrus Poindexter, MD, PhD. Ήταν βακτηριολόγος και πρωτοπόρος στον τομέα της κατανόησης των τροπικών ασθενειών. Όταν ο Allen ήταν προπτυχιακός, διάβασε την αυτοβιογραφία του μαύρου επιστήμονα που εργάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1900. Στην αυτοβιογραφία του, περιγράφει κάποιους από τους αγώνες και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια του χρόνου και θυμάται να σκέφτεται ότι αφού εκείνος μπόρεσε να υπερπηδήσει τέτοια εμπόδια, τότε και ο ίδιος ο Allen σκέφτηκε ότι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην μείνει πιστός στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα στην επιστήμη.

Η συμβουλή του προς τους νέους επιστήμονες είναι ακόμη η αποτυχία στην πορεία της έρευνάς του δημιουργεί αλλαγή κατευθύνσεων, αν κριθεί απαραίτητο. Τα περισσότερα μονοπάτια στην επιστήμη δεν είναι γραμμικά και υπάρχει ομορφιά στην εκμάθηση, ώστε να εκτιμηθεί κάθε αποτυχία και αλλαγή. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της βιολογίας ή της επιστήμης είναι η μεγάλη ποικιλία της διακύμανσης που περιέχει. Τονίζει πως η εκμάθηση της προσαρμογής στην αλλαγή και της συνεχούς προώθησης είναι μια από τις πιο πολύτιμες δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει ένας νέος επιστήμονας και θα του επιτρέψει να έχει πετυχημένη καριέρα αλλά και ζωή.

Γράφουν οι: Βίκυ Μπαφατάκη & Κατερίνα Νίκου

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close