Search

Βραβείο Αστροφυσικής Sciacca 2019 στην 28χρονη Γαλλίδα Satya Gontcho A Gontcho

Η Δρ. Satya Gontcho A. Gontcho είναι 28 ετών. Γεννήθηκε στις γαλλικές Άλπεις και πραγματοποίησε τις αρχικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Επιστημών και Τεχνών της Λυών, στη Γαλλία. Φοίτησε δύο φορές τη σχολή Janus, γεγονός που της επέτρεψε να εργαστεί για την υπερμονική κοσμολογία, με την ομάδα SN factory στο Ινδονησιακό Ινστιτούτο Νευρωνικής Φυσικής (IPNL) και να εργαστεί για την βαθμονόμηση ανιχνευτών φυσικής υψηλής ενέργειας με την ομάδα ALICE / LHC στο IPNL. Στη συνέχεια πήγε στο Magisterium της θεμελιώδους φυσικής στο Orsay της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας κέρδισε μια χορηγία για το CERN. Το επόμενο έτος, έκανε τη μεταπτυχιακή της εργασία στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στα πλαίσια της Φασματοσκοπικής Έρευνας Baryon Oscillation (BOSS).

Αυτή η εμπειρία, προκάλεσε την απόφασή της να συνεχίσει την εξειδίκευσή της στο Παρίσι στην κοσμολογία για το MSc της. Στη συνέχεια επιστρέφει στη συνεργασία του BOSS για τη διδακτορική του διατριβή. Από την στιγμή που άρχισε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ολοκλήρωσε πάνω από 18 μήνες ερευνητικών εργασιών πλήρους απασχόλησης σε διαπιστευμένες οργανώσεις. Τώρα εργάζεται στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Rochester στη Νέα Υόρκη. Ως φυσικός εργάζεται και μελετά τη διεπαφή μεταξύ αστροφυσικής και κοσμολογίας, το βασικό της ενδιαφέρον είναι να μελετήσει τις δομές μεγάλης κλίμακας του σύμπαντος και να τις χρησιμοποιήσει για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη.

Μια από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της χρησιμοποίησε Quasar για να εξετάσει την παρουσία άνθρακα στα διαγαλαξιακά σύννεφα πριν από 10,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο τύπος έρευνας θα μπορούσε, σύμφωνα με την Gontcho A Gontcho, να οδηγήσει σε μια νέα κατανόηση των διαδικασιών που παίζουν στην εξέλιξη των γαλαξιών, καθώς και να προσφέρει ένα νέο τρόπο για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια επηρεάζουν την εξέλιξη στο σύμπαν μας. Ασχολείται ιδιαίτερα με ζητήματα όπως, η προέλευση και η εξέλιξη των δομών στο σύμπαν καθώς και η κατανόηση του χαρακτήρα και των συμπεριφορών των σκοτεινών συνιστωσών μέσω διαφορετικών εποχών. Πρόσφατα, η δουλειά της επικεντρώθηκε στην κοσμολογία που βασίζεται στο διαγαλαξιακό μέσο, δηλαδή στην εκμετάλλευση των Quasar φάσεων για κοσμολογικούς σκοπούς.

από τους Κατερίνα Νίκου και Δημήτρη Γιαννακούδη 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close