Search

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα της ΕΕΑΙ “Κάπνισμα – Πρόληψη Υγείας”. Περίληψη ομιλίας: “Κάπνισμα και Γονιμότητα”

Ομιλία του Β. Κελλάρη, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ και Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Επιστημονικός Συνεργάτης Γένεσις Αθηνών, Ιδρυτής Σωματείου Be-Live. Στους παράγοντες κινδύνου για την γονιμότητα

περιλαμβάνεται και το κάπνισμα που επηρεάζει κυρίως την ανδρική γονιμότητα με ελάττωση του αριθμού της κινητικότητας, την αύξηση των παθολογικών σπερματοζωαρίων. καθώς οι κύριοι παράγοντες βλάβης στα σπερματοζωάρια είναι τα τοξικά επίπεδα καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών, τα βαρέα μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδος) μιας και το κάδμιο και η νικοτίνη έχουν συσχετισθεί με χαμηλής πυκνότητας σπέρμα, τον μεταβολισμό των κυττάρων των ωοθηκών, την αρνητική επίδραση στην παραγωγή των οιστρογόνων και την ευπάθεια των ωαρίων σε γενετικές ανωμαλίες.

Σχετίζεται επίσης με αύξηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη, επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας καθώς και της στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ ευθύνεται συνολικά στο 13% της ανδρικής υπογονιμότητας. Είναι πλέον δεδομένο ότι το κάπνισμα περιλαμβάνεται στους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική γονιμότητα..

Δυστυχώς όμως, μελέτες έχουν δείξει πως μόνο το 22% των υπογόνιμων ανδρών και γυναικών γνωρίζουν πως το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για υπογονιμότητα. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που καπνίζουν υπάρχει αυξημένη υπογονιμότητα, καθυστέρηση φυσικής σύλληψης αλλά και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω μειωμένου αριθμού ωοθυλακίων. Επίσης καταγράφονται στην βιβλιογραφία δυσμηνόρροια, αποβολές και πρώιμη εμμηνόπαυση.
Η επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα σχετίζεται με τον αριθμό των τσιγάρων και με τη χρονική διάρκεια του καπνίσματος. Το παθητικό κάπνισμα δεν επηρεάζει την πιθανότητα κύησης ή την υγεία του μωρού. Οι γυναίκες οι οποίες εκτίθενται στον καπνό των γύρω τους καθυστερούν/δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Το παθητικό κάπνισμα είναι σχεδόν το ίδιο βλαβερό για την υγεία του αγέννητου μωρού όσο και το ενεργητικό. Η συσχέτιση της γονιμότητας με το «εναλλακτικό» κάπνισμα δεν είναι αποδεδειγμένη.
Το κάπνισμα συνδέεται με αρνητικές εκβάσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση και εκτιμάται ότι οι καπνίστριες χρειάζονται κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιους κύκλους εξωσωματικής για να μείνουν έγκυες, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες καθώς φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο των αποβολών μετά από επιτυχή IVF.

Στη γυναίκα το κάπνισμα σχετίζεται μεελαττωμένη ΑΜΗ και αυξημένη FSH, ελαττωμένη απόκριση σε ωοθηκική διέγερση, χαμηλής ποιότητας ωάρια και διαταραχές στη λειτουργία των ωοθηκών. Στον άνδρα σχετίζεται με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα σπέρματος, κατακερματισμό του DNA του σπέρματος ενώ στην IVF με χαμηλά ποσοστά γονιμοποίησης, χαμηλά ποσοστά επιτυχούς κύησης μετά από IVF, αυξημένο κίνδυνο αποβολής και μειωμένο ποσοστό γεννήσεων ζώντων νεογνών ανά κύκλο.
Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης της γονιμότητας και οφείλουμε να τη θεωρήσουμε ως μέρος του αγώνα για την απόκτηση ενός μωρού.

Πηγή: eeai.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close