Search

Καρκίνος: Μια ανακάλυψη για το ανοσοποιητικό σύστημα «ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων των μορφών»

Μία ανακάλυψη στο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να οδηγήσει στην αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου στο μέλλον, εκτιμούν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ
Μία νέα ανακάλυψη για το ανοσοποιητικό σύστημα ίσως αξιοποιηθεί στο μέλλον για την αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ανακάλυψε μία μέθοδο αντιμετώπισης καρκίνου του προστάτη, του στήθους αλλά και των πνευμόνων, σε εργαστηριακές δοκιμές. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Immunology. Παρότι δεν έχουν γίνει δοκιμές σε ασθενείς οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «τεράστιες δυνατότητες» επιτυχίας. Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών για την άμυνά του και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να επιτεθεί και στα καρκινογόνα κύτταρα. Οι επιστήμονες έψαχναν για «μη συμβατικούς» και άγνωστους ακόμη τρόπους όπου το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να επιτεθεί φυσικά σε όγκους. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ένας τύπος Τ λεμφοκυττάρου στο αίμα.

Πρόκειται για ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να «σαρώσουν» το ανθρώπινο σώμα εντοπίζοντας πιθανές απειλές για τον οργανισμό. Το κύτταρο μπορεί να επιτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων. «Υπάρχει μία πιθανότητα εδώ, να μπορούμε να κουράρουμε κάθε ασθενή», ανέφερε ο καθηγητής Andrew Sewell στο BBC. «Παλιότερα κανείς δεν πίστευε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό», πρόσθεσε. «Αυξάνεται η πιθανότητα μιας ενιαίας προσέγγισης για τον καρκίνο όπου ένα μόνο Τ – κύτταρο θα μπορεί να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε όλον τον πληθυσμό».

Τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν «υποδοχείς» στην επιφάνειά τους που τους επιτρέπουν να αντιδρούν σε χημικό επίπεδο. Η ομάδα του πανεπιστημίου του Κάρντιφ ανακάλυψε ένα τέτοιο κύτταρο και τον υποδοχέα του που θα μπορούσε να βρει και να σκοτώσει ένα ευρύ φάσμα καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του δέρματος, του αίματος, του κόλπου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. Οι φυσιολογικοί ιστοί ωστόσο παρέμειναν ανέπαφοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο συγκεκριμένος υποδοχέας του κυττάρου αλληλεπιδρά με ένα μόριο που ονομάζεται MR1, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Θεωρείται ότι το MR1 επισημαίνει τον αλλοιωμένο μεταβολισμό σε ένα καρκινικό κύτταρο στο ανοσοποιητικό σύστημα. «Περιγράψαμε πρώτοι πώς ένα Τ-κύτταρο βρίσκει το MR1 σε καρκινικά κύτταρα, αυτό δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά», δήλωσε ο ερευνητής Garry Dolton στο BBC.

Θεραπείες του καρκίνου με Τ-κύτταρα υπάρχουν ήδη και η ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας είναι μία από τις πλέον συναρπαστικές εξελίξεις στον τομέα. Το πλέον διάσημο παράδειγμα είναι το CAR-T, ένα φάρμακο που κινητοποιεί τα Τ-κύτταρα του ασθενή να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τον καρκίνο. Το CAR-T μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και λειτουργεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό καρκίνων όπου τα Τ-κύτταρα μπορούν να «εκπαιδευτούν». Παράλληλα η επιτυχία του είναι αμφίβολη σε μορφές καρκίνου όπως η λευχαιμία.

Οι ερευνητές ωστόσο πιστεύουν πως ο υποδοχέας που βρίσκεται στο Τ-κύτταρο μπορεί να οδηγήσει σε μία ενιαία αντιμετώπιση του καρκίνου. Η ιδέα είναι ότι ένα δείγμα αίματος θα λαμβάνεται από κάθε ασθενή. Τα Τ-κύτταρά τους θα τροποποιούνται γενετικά ώστε να επαναπρογραμματιστούν και να αποτελέσουν τον μηχανισμό εντοπισμού των καρκινικών κυττάρων. Τα αναβαθμισμένα κύτταρα θα καλλιεργούνται εργαστηριακά σε τεράστιες ποσότητες και στη συνέχεια θα «επιστρέφονται» στον ασθενή. Είναι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση θεραπειών CAR-T. Ωστόσο η έρευνα έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα και σε κύτταρα στο εργαστήριο και περισσότεροι έλεγχοι είναι απαραίτητοι πριν η θεραπεία δοκιμαστεί σε άνθρωπο.

Η Lucia Mori και ο Gennaro De Libero, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία αναφέρουν στο BBC ότι η έρευνα έχει «μεγάλη δυναμική» ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να υποστηριχθεί ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε όλες τις μορφές καρκίνου. Από την πλευρά του ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προειδοποιεί πως είναι μία πρωταρχική έρευνα, μακριά από τη δημιουργία φαρμάκων για τους ασθενείς. «Αναμφίβολα πρόκειται για μία πολύ εντυπωσιακή ανακάλυψη, τόσο στην προώθηση των γνώσεών μας για το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και για την πιθανότητα παρασκευής νέων φαρμάκων».

Με πληροφορίες από BBC

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close