Search

Η έρευνα για τα έμβρυα για τη μείωση της ανάγκης για εξωσωματική γονιμοποίηση προκαλεί ηθικές ανησυχίες

Eρευνητές που δοκιμάζουν έναν νέο τρόπο συλλογής εμβρύων για τη γενετική εξέταση, κατηγορούνται ότι πληρώνουν γυναίκες στο Μεξικό για να γονιμοποιούνται.

Η μελέτη συμπεριελάμβανε 81 γυναίκες σε ένα νοσοκομείο κοντά στο Puerto Vallarta, στο Μεξικό. Καθεμία συμμετέχουσα πληρώθηκε περίπου 1400$ για να γονιμοποιηθεί τεχνητά και στη συνέχεια για να υποβληθεί σε μία διαδικασία, όπου τα έμβρυα απομακρύνονται από τη μήτρα και αναλύονται για έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Santiago Munné, ισχυρίζεται ότι η νέα μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει έναν απλούστερο, πιο οικονομικό τρόπο για τη διασφάλιση ενός υγιούς παιδιού για ζευγάρια με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης γενετικών ασθενειών, όπως η β-θαλασσαιμία ή η κυστική ίνωση. «Το πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα έμβρυα συλλαμβάνονται φυσιολογικά, έτσι δε απαιτείται τεχνητή γονιμοποίηση για να γίνει η γενετική εξέταση των εμβρύων. Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλή η αξία της διαδικασίας», είπε ο Dr. Munné.

Ως πρώτο βήμα, οι συμμετέχουσες έκαναν ενέσεις ορμόνης για να τονώσουν την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες τους- ένας συνήθης τρόπος αύξησης του αριθμού των ωαρίων που λαμβάνονται στις θεραπείες γονιμότητας. Σε αντίθεση με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ωάρια δεν εξήχθησαν πριν από τη γονιμοποίηση στο εργαστήριο, αλλά η γονιμοποίηση επιτεύχθηκε in vivo μέσω σπερματέγχυσης με σπέρμα δότη. Τέσσερις έως έξι ημέρες αργότερα, τα έμβρυα που προέκυψαν απομακρύνθηκαν με μία μηχανική διαδικασία που ονομάζεται “lavage” και αναλύθηκαν, συγκρίνοντάς τα με έμβρυα που παράχθηκαν με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η έρευνα χαρακτηρίζεται ανήθικη από τους κριτικούς.

Σε απάντηση προς στις κριτικές αυτές, ο Dr. Munné αναφέρθηκε στην εκτεταμένη επαναξιολόγηση και στη συνέχεια στην έγκριση του Υπουργείου Υγείας του κράτους του Nayarit του Μεξικού και του Δυτικού Συμβουλίου Θεσμικής Αναθεώρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον επισήμανε, ότι οι γυναίκες ήταν πλήρως ενημερωμένες για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους.

Με πληροφορίες από BioNews (Jennifer Frosch) & bioethics.gr (Μικαέλλα Καραμάνη)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close