Search

Γερμανία: 445 κλινικές δοκιμές φαρμάκων γερμανικών Πανεπιστημίων χωρίς αποτελέσματα

Έρευνες έδειξαν ότι γερμανικά πανεπιστήμια έχουν αποτύχει να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα από 445 κλινικές δοκιμές φαρμάκων σε ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, παραβιάζοντας τους κανόνες διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έρευνα έχει δείξει ότι πάνω από το 28% των κλινικών δοκιμών που διεξάγονται από γερμανικά πανεπιστήμια, δεν κάνουν ποτέ τα αποτελέσματα τους δημόσια, και έτσι γίνεται σπατάλη της έρευνας. Η έκθεση εξετάζει ποικίλες κλινικές δοκιμές τα αποτελέσματα των οποίων παραμένουν εντελώς άγνωστα. Οι Γερμανοί ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η κατάθλιψη, συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτές τις δοκιμές, οι οποίες κινδυνεύουν να αχρηστευθούν.

Από τη θετική πλευρά, πολλά γερμανικά πανεπιστήμια, έχουν πρόσφατα ξεκινήσει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα μέχρι κάποια χρονική στιγμή, το πανεπιστήμιο του Ανόβερου δεν είχε ανεβάσει ούτε ένα αποτέλεσμα από δοκιμή. Μόνο ένα μήνα αργότερα από εκείνη τη χρονική στιγμή, το Ανόβερο έχει ήδη ανεβάσει αποτελέσματα για 5 από τις 26 δοκιμές του, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι δυνατή η ταχεία πρόοδος.

Τέσσερα επιπλέον πανεπιστήμια-το Charité στο Βερολίνο, το πανεπιστήμιο Freiburg, το LMUMunich και το TUMunich- έχουν πει σε δημοσιογράφους από το Sueddeutsche Zeitung, ότι είναι στη διαδικασία δημιουργίας δομών για τη βελτίωση της αναφοράς των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών.

Επίσης παρατίθενται κάποιες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία, των γερμανικών πανεπιστημίων όσων αφορά τις κλινικές δοκιμές, των γερμανών ιδρυτών της έρευνας Bundesministeriumfur Bildung und Forschung και Deutsche Forschungsgemeinschaft οι οποίοι υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να δεσμευτούν να υιοθετήσουν τις βέλτιστες πρακτικές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας έτσι ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω ερευνητικές σπατάλες.

Ακόμα, η BfArM και το Ινστιτούτο Paul Ehrlich θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει συμμόρφωση με τους κανονισμούς, να επικοινωνούν άμεσα με τους χορηγούς των κλινικών δοκιμών τα αποτελέσματα των οποίων είναι εκπρόθεσμα, να ενημερώνουν την κατάσταση των υπαρχουσών καταχωρήσεων και να συντάξουν σχέδια επιβολής προστίμων μετά την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις κλινικές δοκιμές.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αρχεία της Επιτροπής Ηθικής της Έρευνας προκειμένου να ελέγχει εάν οι κλινικές δοκιμές δηλώνονται και αν τα αποτελέσματα τους καταχωρούνται εγκαίρως στα μητρώα.

Πηγή: TranspariMED & Bioethics.gr (Μικαέλλα Καραμάνη)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close