Search

Κίνα: Ερευνητής στο πεδίο της κλωνοποίησης ζώων καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης

Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή του, ο Li Ning από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, κατηγορείται για κλοπή κοντά στα 5 εκατομμύρια δολάρια από χορηγούμενα χρήματα.

Παρόλο που ο Li Ning αρνείται ότι καταχράστηκε εκατομμύρια από ερευνητικούς πόρους, στις 3 Ιανουαρίου ένα δικαστήριο της Κίνας έκρινε πως είναι ένοχος, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 12 χρόνων και πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων γουάν. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο πρώην βοηθός του Li συμμετείχε και αυτός στην εγκληματική ενέργεια. Ο Zhang, που αποδέχτηκε τις κατηγορίες, καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω των 5 ετών και σε πρόστιμο των 200.000 γουάν.

Το δικαστήριο ανακάλυψε ότι, μεταξύ του Ιουλίου 2008 και του Φεβρουαρίου 2012, ο Li, δημοφιλής για το έργο του στη κλωνοποίηση ζώων και στη γενετική τροποποίηση, έλαβε 34,1 εκατομμύρια γουάν σε επιχορηγήσεις και τα «επένδυσε» σε εταιρίες που αυτός και ο Zhang είχαν επιλέξει προκειμένου να λάβουν πίσω τα κεφάλαια. Ο Li ομολόγησε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να στηρίξει την έρευνα του εργαστηρίου του μέσω ενός κενού που προέκυψε από την απαίτηση της κυβέρνησης να επιστραφούν αχρησιμοποίητα χρήματα επιχορήγησης στο τέλος του έτους, προτού υποβάλει αίτηση για νέες επιχορηγήσεις τον Ιανουάριο.

Η καταδίκη έφτασε μετά την ακρόαση στα τέλη Δεκέμβρη, 5 χρόνια μετά τη σύλληψη του Li το φθινόπωρο του 2014. Το Δεκέμβρη του 2018, περισσότερα από δώδεκα μέλη της κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών και της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ζήτησαν από τον πρόεδρο του Λαϊκού Δικαστηρίου της Κίνας να αποφανθεί επί της υπόθεσης Li. Επέκριναν την έρευνα του Li και έκαναν έκκληση για επιείκεια.

Πλήθος άλλων ερευνητών στη χώρα επίσης ισχυρίστηκαν ότι η απαίτηση για επιστροφή αχρησιμοποίητων κεφαλαίων στο τέλος του χρόνου, τους δημιούργησε πρόβλημα, και κάποιοι βρέθηκαν στη θέση του Li και τον Zhang.Πράγματι, ο Li και ο Zhang δεν ήταν οι μόνοι κινέζοι ερευνητές που συνελήφθησαν το 2014 για κατάχρηση κονδυλίων έρευνας.

Πηγή: The Scientis & bioethics.gr (Μικαέλλα Καραμάνη)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close