Search

Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη

Ο ναυαγοσώστης! Ένα από τα πιο υποτιμημένα επαγγέλματα στη χώρα μας. Τι σκέφτεστε κάθε φορά όταν κάποιος αναφέρει ότι είναι ναυαγοσώστης; Μάλλον ξέρω την απάντηση γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό και εγώ το ίδιο σκεφτόμουν δηλαδή διακοπές, παραλίες, δημόσιες σχέσεις, ηλιοκαμμένα και καλοσχηματισμένα κορμιά και δεν συμμαζεύεται! Τίποτα όμως από αυτά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα μπορείς να γίνεις ναυαγοσώστης και χωρίς το τέλειο σώμα. Μπορεί να φταίει το Βaywatch ή η ελλιπέστατη κουλτούρα που έχουμε σε θέματα της ασφάλειας στους λουτρικούς χώρους, αλλά οι περισσότεροι από εμάς ακούμε «ναυαγοσώστης» και το μυαλό μας πάει στην Πάμελα, σε εξωτικές παραλίες και σε φανταστικά περιστατικά που διαδραματίζονται πολύ μακριά από εμάς.

Η δουλειά του ναυαγοσώστη, όμως, είναι ιδιαίτερα επίπονη καθώς καλείται να αντεπεξέλθει σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις σε ελάχιστο χρόνο. Καθήκον του είναι να προλαμβάνει ενδεχόμενα ατυχήματα στις πισίνες ή στις παραλίες στις οποίες κατά περίπτωση εργάζεται αλλά και να συμβάλει στην τήρηση των κανόνων στους συγκεκριμένους χώρους. Επιπλέον, εκτός από την πρόληψη χρειάζεται να αντιμετωπίσει ατυχήματα μέσα και έξω από το νερό και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Ο ρόλος ενός ναυαγοσώστη δεν είναι να το παίζει όμορφος, να κάνει καμάκι, να παίζει ρακέτες, να διαβάζει βιβλίο. Πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και εντοπίζει τους αρχάριους κολυμβητές, τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που χρήζουν ιδιαίτερη προσοχή και αυτό για να προλαμβάνει το κακό. Ένας ναυαγοσώστης μπορεί να περάσει τη μέρα του κάνοντας απλώς βόλτες στην παραλία (ή σε οποιονδήποτε άλλο λουτρικό χώρο) αλλά ένα περιστατικό μπορεί να είναι αρκετό για να τον αποσυντονίσει για αρκετές μέρες. Κατά μέσο όρο δουλεύει 8 ώρες. Όλες αυτές τις ώρες πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και φυσικά δεν επιτρέπεται να τρώει βαριά.

Μπορεί, λοιπόν, στις μέρες μας το επάγγελμα του ναυαγοσώστη να είναι στη μόδα όμως πρέπει να αποτελείται από άτομα που να έχουν καλή σχέση με το υγρό στοιχείο, να θέλουν να βοηθούν το συνάνθρωπό τους, να είναι σοβαροί – υπεύθυνοι και να είναι σωστά εκπαιδευμένοι.

© Φωτο: Στάθης Αβραμίδης.

Πηγή: e-Περιοδικό «O Αθλοσώστης» (Δεκέμβριος 2019)

Γράφει η Στέλλα Πετρούλια

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close