Search

Ο σύγχρονος ναυαγοσώστης γίνεται ηρωική μορφή με παιδική τρυφερή καρδιά που τον κάνει αξιαγάπητο σε όλους

Κάθε παιδί γοητεύεται από μυθώδεις ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία του και οδηγούν τις σκέψεις του σ’ ένα διαφορετικό μέλλον τού κόσμου. Πολλές φορές, αυτό το μέλλον βρίσκεται πολύ κοντά και εκπλήσσει τούς πάντες. Ο παιδικός φαντασιακός κόσμος κάποιων ατόμων που αγάπησαν το νερό, τη θάλασσα, τους απέραντους ωκεανούς, καλλιεργήθηκε μέσα από μυθιστορήματα-διηγήματα-αφηγήσεις-ταινίες, όπως το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, το Moby Dick, η χαμένη Ατλαντίδα…

Ο σύγχρονος ναυαγοσώστης, συχνά γίνεται ηρωική μορφή και πρότυπο αγαθής ψυχής με έντονη καλοσύνη και αυθορμητισμό, σαν να έχει μια παιδική τρυφερή καρδιά που τον κάνει αξιαγάπητο σε όλους. Αυτή η παιδικότητα ίσως τον κάνει να κατανοήσει καλύτερα το μέλλον της διάσωσης και ναυαγοσωστικής. Και πρόκειται για ένα πολύ κοντινό μέλλον που ανοίγει ορίζοντες, απλοποιεί τη διάσωση και την καθιστά πιο ασφαλή.

Η ρομποτική στην υπηρεσία του ναυαγοσώστη! Εξειδικευμένες ρομποτικές κατασκευές για κάθε περίσταση. Πέρα από τα ρομπότ στρατιωτικής χρήσης, βρίσκονται μηχανές με εφαρμογή διάσωσης στις φυσικές καταστροφές (σεισμοί-φωτιές-τσουνάμι) και ασφαλώς γίνονται εργαλεία ασφάλειας-προστασίας-διευκόλυνσης για τον ναυαγό και τον ναυαγοσώστη.

Η Emilly είναι ένα ναυαγοσωστικό ρομπότ με τέτοιες δυνατότητες. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, ήδη βρίσκεται σε δράση στο Αιγαίο από αμερικανούς φορείς. Τρέχει με 40 χλμ/ώρα, έχει κάμερες νυκτός-υπερύθρων, διαθέτει σωσίβια και υλικό πρώτων βοηθειών. Βασικά μπορεί να κάνει προσέγγιση και αναγνώριση ναυαγών όπου ο ανθρώπινος παράγοντας συναντά δυσκολίες (1). Χρησιμοποιείται για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών στο δικό μας πέλαγος και οι εικόνες που πήραμε είναι αρκετά πειστικές για την αποτελεσματικότητά του (2).

Η ολοκλήρωση και τελειοποίηση τέτοιων μηχανών κατά την Ρόμπι Μέρφι (3) βρίσκεται στο σύνολο δεδομένων και άμεσης επεξεργασίας με τα οποία μπορεί να δράσει η ρομποτική κατασκευή.

Αν φανταστούμε το μέλλον με άλλες μηχανικές βελτιώσεις και αλλαγές, ταυτόχρονα με την τεχνητή νοημοσύνη, η πραγματικότητα της διάσωσης και ναυαγοσωστικής παίρνει εντελώς διαφορετική μορφή. Μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα παντού, να δράσουμε αποτελεσματικά και ως χειριστές-οδηγοί να σώσουμε ζωές.

Μέχρι τώρα είχαμε ναυαγοσωστικά ζώα, κυρίως εκπαιδευμένους σκύλους, που ωστόσο κινδύνευαν αρκετές φορές να χαθούν μέσα στην πολυπλοκότητα μιας κατάστασης. Η μηχανή δεν θα δημιουργήσει τέτοιες τύψεις και θα ενεργήσει με σταθερές προγραμματισμένες κινήσεις. Αφήστε τη φαντασία σας, σαν παιδιά, να πλάσει άλλες πιο προχωρημένες ιστορίες όπως τότε που διαβάζατε Ιούλιο Βερν ή βλέπατε ταινίες με υποβρύχιους σταθμούς και πλωτές πολιτείες!

Βιβλιογραφία:

(1) https://www.ikariaki.gr/mikrografia-tzet-ski-ta-dio-ipersigchrona-rompot-entopismou-ke-diasosis-navagon-sto-vorio-egeo/ (

2) https://eduadvisor.gr/ 2011-10-11-10-49-30/15139-rompot-gia-ti-diasosi-prosfygon-kai-metanaston

(3) www.ted.com/talks/robin_murphy_these_robots_come_to_the_rescue_after_a_disaster/transcript?newComment=&language=el

Φωτογραφία: Νίκος Κουρεμένος.

Πηγή: e-Περιοδικό «O Αθλοσώστης» (Δεκέμβριος 2019)

Γράφει ο Γιώργος Σεπέτης 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close